HROŠÍKOVÁ, M. Aromatizace vín pomocí různých druhů dřeva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Monika Hrošíková si pro svou bakalářskou práci zvolila téma, které představovalo výzvu zejména z hlediska nutnosti pečlivé analytické práce a ovládnutí širšího spektra instrumentálních technik. Studentka během realizace své BP nastudovala dopodrobna teoretický základ, což přispělo ke hladkému průběhu experimentů. Během konzultací bylo zjevné, že se Monika Hrošíková tématu věnuje a nové poznatky efektivně využívala během experimentů a při psaní samotného textu bakalářské práce. Pozitivně hodnotím snahu analyzovat naměřená data a přemýšlet o nich v širším kontextu a výsledky srovnávat s dostupnou literaturou. Pro zpracování dat využívala pokročilých statistických postupů a dokázala z nich extrahovat přínosné informace pro oblast chemie a technologie vína. Samotný text splňuje nároky na VŠKP, je ve většině případů typograficky a slohově dobře zpracovaný. Celkově jsem byl s výkonem Moniky Hrošíkové spokojen, cíle práce byly splněny. Její aktivitu i samotnou bakalářskou práci hodnotím známkou A - výborně. Studentka si poradila se zpracováním velkého množství experimentálních dat, pomocí statistických postupů je vyhodnotila a předložila kvalitní text, který splňuje všechny nároky na VŠKP na FCH VUT.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Slavíková, Zuzana

Bakalářská práce studentky Moniky Hrošíkové se věnuje přípravě a charakterizaci aromatizovaných vín pomocí různých druhů dřevěných chipsů. Její literární rešerše byla zaměřená na technologii červeného a aromatizovaného vína, jejich chemické složení a analytické metody, používané k jejich charakterizaci. V rámci praktické části byla připravena řada vzorků červeného aromatizovaného vína za použití různých dřev a ve 2 různých dobách macerace (2 týdny a 2 měsíce). Všechny vzorky byly pak podrobeny senzorické analýze, byly stanoveny fenolické látky, organické kyseliny a barevné parametry. Z výsledků byly také formulovány závěry, a tím byly splněny všechny cíle práce. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují, práce je přehledná. Celkový dojem mírně snižuje řada jazykových překlepů či chyb, po typografické stránce je ovšem v pořádku. Studentka zpracovala opravdu velké množství dat přehledně do tabulek a grafů. Pouze označení vzorků mohlo být pro zlepšení čtivosti textu více intuitivní. Věrohodnost výsledků byla podpořena uvedením odchylek měření a použitím statistického zpracování. Vhodné by bylo pouze sjednotit jednotky či počty desetinných míst výsledných hodnot. Výsledky byly adekvátně diskutovány a porovnány s odbornou zahraniční literaturou. Studentka ve své práci správně použila 84 literární zdrojů. Pro zvýšení kvality práce mohla být jen o něco více diskutována také senzorická analýza vzorků. Závěry byly formulovány srozumitelně a lze s nimi souhlasit. V předložené práci nebyly nalezeny zásadní nedostatky, naopak se bakalářská práce jeví, zejména po výsledkové stránce, velice rozsáhlá, splňuje požadavky kladené na VŠKP. Práci hodnotím známkou A a navrhuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úroveň jazykového zpracování C
Využití literatury a její citace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 158310