DVOŘÁČKOVÁ, S. Vliv mletí kávového zrna a přípravy kávy na obsah vybraných látek v kávě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka splnila zadání diplomové práce. Práce vznikla ve spolupráci s průmyslem (s pražírnou kávy) a má proto hlubší význam. Studentka se dostatečně věnovala studiu literatury a poznatky z literatury dokázala uplatnit při své práci. Studentka včas vypracovala teoretickou část práce, která je na dobré úrovni. Do laboratoře studentka docházela pravidelně a intenzivně se věnovala také praktické části svojí práce. Získané výsledky z prováděných experimentů studentka dokázala velmi dobře zpracovat, v rámci interpretace výsledků a tvorby závěrů měla studentka jisté rezervy, nicméně při pravidelných konzultacích dokázala všechny nedostatky v práci odstranit. Věřím že poznatky získané během této části tvorby diplomové práce studence pomohou v jejím dalším působení v praxi. Diplomovou práci Bc. Dvořáčkové doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou A-výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce se zabývá problematikou chemického složení kávy. Teoretická část vychází z celkem 97 kvalitních literárních zdrojů, českých i cizojazyčných knih, ale především časopiseckých vědeckých publikací. Je zaměřena na popis chemického složení kávy, technologie její výroby od sklizně a zpracování kávových zrn až po různé způsoby přípravy samotné kávy. Teorie je zpracována poměrně podrobně, doplněná ilustrativními obrázky je zajímavá, čtivá a lze ji považovat za kvalitní podklad pro provedení experimentů. Experimentální část spočívá ve stanovení vybraných parametrů, konkrétně kofeinu a vybraných těkavých (aromaticky aktivních) látek a porovnání jejich obsahu v závislosti na stupni mletí (jemný, střední, hrubý) a způsobu přípravy kávy (espresso, moka konvička a Vakuum pot). Pro stanovení kofeinu byla použita metoda HPLC, pro stanovení těkavých sloučenin metoda HS-SPME-GC-MS. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, správně interpretovány a stručně diskutovány. Trošku mi chybí srovnání dosažených výsledků s literaturou, jak vyplývá z teorie, publikovaných prací je dost. Vyzdvihla bych velmi kvalitní statistické zpracování. Závěry práce výstižně shrnují zjištěné experimentální poznatky. V práci se vyskytují drobné formální chyby (viz připomínky), které však významně nesnižují její kvalitu. Je velmi zajímavá, pečlivě zpracovaná, po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a mohu ji doporučit k obhajobě. Připomínky k formální části práce: Číslování literárních zdrojů musí být podle pořadí, jak se vyskytují v textu. Obrázky v češtině by byly vhodnější. Pokud tabulka překračuje stránku, měla by mít znovu nadpis. V práci jsou používány jednotky neplatné podle SI … l/min, mg/l apod. … Nejsou uvedeny podmínky GC-MS analýzy. Chybí kapitola „Seznam použitých zkratek“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 148299