CHMELAŘOVÁ, A. Stanovení mastných kyselin ve vybraném typu sýra [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se bude zabývat komplexní charakterizací a srovnáním vybraných typů sýrů, které jsou/nejsou nositeli „Chráněného označení Evropské unie“. Pro tuto práci byly vybrány sýry s bílou plísní na povrchu, podstatou práce je stanovení volných a vázaných mastných kyselin ve vybraných vzorcích sýrů zakoupených v běžné tržní síti. Cílem bylo zjistit, zda existují rozdíly v obsahu volných/vázaných mastných kyselin mezi obdobnými vzorky od různých výrobců. Pro izolaci lipidů ze vzorků sýrů byla použita klasická extrakce směsí rozpouštědel; pro esterifikaci mastných kyselin metoda využívající jako katalyzátor methanolický roztok bortrifluoridu. Mastné kyseliny byly následně stanoveny plynovou chromatografií s plameno-ionizační detekcí. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, odborné články a monografie v českém i anglickém jazyce. Na jejich základě vypracovala velmi kvalitní teoretickou část práce; při zpracování vhodně aplikovala i znalosti dosud získané v průběhu studia. Zvládla práci v laboratoři i s instrumentální technikou, samostatně si připravovala vzorky, správně vyhodnocovala získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována velmi pečlivě, naměřené výsledky představují cenné východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sůkalová, Kateřina

Bakalářská práce Adély Chmelařové se zabývá stanovením mastných kyselin v komerčně dostupných sýrech s bílou plísní na povrchu, Hermelínu, Kamadetu a Olmínu. Teoretická část je logicky členěna, správně citována a dostatečně se věnuje řešené problematice. Jsou zde stručně a pečlivě podány základní informace o charakterizaci sýrů, jejich technologii výroby se zaměřením na sýry s bílou plísní na povrchu. Dále se studentka zaměřuje na lipidy a mastné kyseliny, jejich charakterizaci, rozdělení a možné stanovení. V experimentální části se studentka věnuje identifikaci a kvantifikaci volných a vázaných mastných kyselin v sýrech s bílou plísní na povrchu a jejich srovnáním. Výsledky práce jsou přehledně zpracovány v tabulkách a grafech a jsou věcně okomentovány. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 107999