KOHOUTOVÁ, L. Studium změn chemického složení kávy během pražení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka splnila zadání své bakalářské práce. K zadaným úkolům přistupovala studentka velmi pečlivě a vždy byla na práci v laboratoři dostatečně připravena. Množství získaných dat pro bakalářskou práci bylo ovlivněno probíhající pandemií covid-19, což rozhodně nepomohlo při celkovém zpracování práce. V průběhu svojí práce studentka průběžně informovala vedoucího o stavu experimentální i teoretické části práce a pilně využívala konzultací osobních nebo v online prostoru. Drobnou rezervu u studentky spatřuji ve způsobu zpracování, v diskusi a v interpretaci dosažených výsledků, kdy bych ocenil větší zaměření na studium příčin než následků, tedy popisu naměřených koncentrací sledovaných analytů. Věřím však, že se studentka během uskutečněných konzultacích svojí práce poučila a případné další psaní odborného textu jí půjde lépe. Bakalářskou práci studentky Lenky Kohoutové doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce se zabývá sledováním změn chemického složení kávy během pražení, jako hlavní markery byly vybrány a sledovány akrylamid a hydroxymethylfurfural. Obě tyto sloučeniny se tvoří během intenzivního záhřevu Maillardovou reakcí a poslední dobou je jim věnována pozornost kvůli podezření z možných nežádoucích účinků (karcinogenní aj.). Jsou považovány za indikátory kvality a bezpečnosti některých potravin, typicky kávy, medu aj. Teoretická část vychází z celkem 30 kvalitních literárních zdrojů, českých i cizojazyčných odborných i populárně naučných knih a časopiseckých vědeckých publikací. Je zpracována přehledně, čtivě, s minimem překlepů a formálních chyb a tvoří kvalitní podklad pro provedení experimentů. V experimentální části byly připraveny vzorky kávy pražením komerční zelené kávy dvěma různými způsoby („střední“ a „city“ pražení) za různých podmínek. V následně připravených extraktech byl stanoven obsah akrylamidu a hydroxymethylfurfuralu, obojí pomocí HPLC. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou správně interpretovány a stručně diskutovány, chybí mi však informace, zda a jakým způsobem byly výsledky statisticky zpracovány. Závěry přehledně shrnují zjištěné poznatky. Připomínky k vypracování: - veškeré zkratky použité v tabulkách (obrázcích) by měly být vysvětleny v legendě - v práci jsou používány jednotky neplatné podle SI …mg/l, mg/g apod. - nesouhlasí číslování obrázků Výše zmíněné drobné nedostatky nesnižují výrazně celkový dojem z práce, zadání bylo splněno, práce je zajímavá a mohu ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131391