LIŠKOVÁ, M. Senzorická jakost vybraných druhů piva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením senzorické kvality vybraných druhů piv dostupných na českém trhu. Byla posuzována celková senzorická kvalita a přijatelnost vzorků a vybrané charakteristické vlastnosti: vzhled a barva, chuť a vůně, plnost, říznost, pěnivost, hořkost a příp. cizí chuti a vůně pomocí různých typů stupnic. Senzorické hodnocení je specifická disciplína, studentka velmi dobře zvládla metodiku i provedení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Celkovým výstupem je původní ucelená studie s originálními výsledky. Senzorické hodnocení piva je v naší zemi velmi oblíbené, pořádají se různé soutěže o nejlepší pivo v různých kategoriích, k monitoringu požadavků a preferencí českých konzumentů piva přispěla i tato práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Divišová, Radka

Předložená bakalářská práce se zabývá senzorickou analýzou vybraných druhů piva. Práce je logicky členěna do hlavních kapitol a podkapitol, které na sebe přehledně navazují. I když studentka v teoretické části podrobně popisuje složení piva a technologii výroby, mohla by být tato část práce doplněna o studie týkající se senzorické analýzy piva. Práce je graficky dobře zpracována a obsahuje řadu tématických obrázků. Studentka použila pro sepsání své práce celkem 30 literárních zdrojů, které nebyly citovány podle normy ČSN ISO 690. Práce by mohla obsahovat více odkazů na zahraniční literaturu, která v seznamu použitých zdrojů chybí. Z formálního a typografického hlediska je práce napsána s minimem překlepů a pravopisných chyb. Požadované cíle bakalářské práce byly splněny, závěry jsou jasně a stručně formulovány. Bakalářskou práci hodnotím známkou B a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 49777