KAŠTÁNKOVÁ, K. Vliv lyofilizace na antioxidační a antimikrobiální aktivitu vybraných druhů ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.
Tato bakalářská práce je součástí studie, která se zabývá problematikou lyofilizovaného ovoce, probíhá ve spolupráci s Univerzitou obrany v Brně. Jejím cílem bylo vybrat, ověřit, optimalizovat a standardizovat metody vhodné pro měření antioxidační a antimikrobiální aktivity ovoce v čerstvé i lyofilizované formě. V rámci této práce byly metody použity pro rozbor pěti vybraných druhů ovoce – banán, malina, ananas, mango a kiwi, nicméně měly by být univerzálně použitelné pro jakýkoli typ ovoce. V experimentální části byly za tímto účelem testovány: spektrofotometrické stanovení celkového obsahu fenolických látek pomocí Folin-Ciocalteuovy metody, stanovení antioxidační aktivity metodou TEAC (Trolox-Equivalent Antioxidant Capacity) s využitím činidla ABTS a stanovení antimikrobiální aktivity s použitím diskové a jamkové difuzní metody. Podstatou práce bylo zjistit, zda má lyofilizace vliv na antioxidační a antimikrobiální aktivitu zmíněných druhů ovoce. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě. Na základě prostudovaných literárních zdrojů vypracovala velmi pěknou teoretickou část práce, dostačující pro provedení experimentů; při zpracování vhodně aplikovala znalosti dosud získané v průběhu studia, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Zavádění a optimalizace nové analytické metody je velmi náročný proces, který vyžaduje mnoho času a provedených experimentů. Při laboratorní práci studentka prokázala samostatnost, experimentální zručnost, schopnost vyhodnotit získané výsledky a vyvodit z nich relevantní závěry. Výsledky ukázaly, že lyofilizace má pozitivní vliv na výtěžnost extrakce bioaktivních látek a významně nesnižuje antioxidační ani antimikrobiální aktivitu ovoce, resp. získaných extraktů. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, studentka prokázala dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. Na základě provedené kontroly plagiátu práce vykazuje vyšší % zdánlivé neoriginality, to je ale způsobeno tím, že navazuje na několik předchozích i souběžných prací s podobnou související tématikou, provedená rešerše se tak může zčásti překrývat, odkazovat na stejné zdroje; výsledková část je ale plně originální. Výsledkem je významná dílčí studie, navržená metodika bude plně využitelná v dalších experimentech v rámci navazujících prací.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Předložená bakalářská práce je zaměřena na hodnocení antioxidační a antimikrobiální aktivity vybraných druhů ovoce a vliv lyofilizace na tyto vlastnosti. Práce je zpracována v rozsahu 56 stran. Teoretická část je přehledná, odborně zpracovaná a tematicky vyvážená. Studentka pokrývá relevantní oblasti a prokazuje dobrou orientaci v problematice. Text je podpořen konkrétními daty a bohatou literaturou, pouze místy působí mírně encyklopedicky a s opakovaným využitím stejných zdrojů. Výsledky a diskuse jsou zpracovány velmi kvalitně, s důrazem na srovnání naměřených dat a jejich oporu v literatuře. Studentka vhodně interpretuje rozdíly mezi čerstvými a lyofilizovanými vzorky a navrhuje jejich možná vysvětlení. Výsledky jsou přehledně zobrazeny a statistické zpracování dat považuji za velmi pečlivě provedené. Závěr je věcný, přehledný a navazuje na cíle práce. Studentka prokazuje schopnost samostatného zhodnocení přínosu zvolených metod. Pozitivně hodnotím i mimořádně vysoký počet použitých zdrojů – celkem 90, což výrazně přesahuje běžný rámec bakalářské práce a potvrzuje její odbornou úroveň. Práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením A – výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 161985