KOLÁČEK, P. Stavba v krajině - Winery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Urbášková, Hana

Specifický přístup k místu a vnímání genia loci je základem koncepčního řešení. Diplomant navrhuje objekt v krajině, který neusiluje být budovou, ale krajinou. Zelená střecha WINERY umožňuje návštěvníkům po budově kráčet jako krajinou a světlíky, sochami v krajině, nahlížet do jednotlivých prostorů výroby vína. Vytvořená stuha vinné stezky, jako hlavní motiv návrhu, zachycuje příběh výroby vína a propojuje krajinný objekt vinařství s nábřežím Pálavského jezera. Vlastní hmota objektu, ponořená do terénu, vytváří zajímavé vnitřní prostory a přitom zdůrazňuje topografické těžiště daného prostoru s akcentem na prosklení degustační místnosti s výhledem na panorama Pálavy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Student pracoval s plným nasazením, velkým zaujetím a tvůrčí invencí. V návrhu prokázal schopnost achitektonicky vyjádřit svůj filosofický záměr.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Posudek oponenta

Boleslavská, Yvona

Diplomat prokázal svoji odbornou způsobilost k vykonávání profese architekta. Jeho předložená diplomová práce je na dobré úrovni, zadaný úkol je zpracován zodpovědně. Slabší místa jsou v konstrukčních detailech.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Diplomant zvolil působivé situování svého objektu do příkrého svahu a ukryl jej z velké části pod terén. Tím jeho působení v „krajině“ eliminoval na minimum a zachoval tím stávající přírodní ráz místa. Jeho koncept využití objektu především pro spolkovou činnost však současně eliminuje i návštěvnost této stavby. Ta je omezena i komplikovaným výstupem po navržené lávce.
Architektonické řešení B Architektonický koncept návrhu vychází ze snahy o co nejmenší zásah do krajiny, proto se veškerý výrobní proces zpracování vinné révy a přidružených provozů odehrává pod terénem a pohledově je přiznána jen část určená pro degustaci a zajímavé organické tvary nadstřešních světlíků. S tím je možné souhlasit. Více se však k architektonickému výrazu objektu nelze vyjádřit.
Provozní řešení B Technologický proces zpracování vína je provozně řešen dobře. V dispozici není čitelné prosvětlení některých prostorů, kde lze předpokládat delší pobyt zaměstnanců – např. laboratoře. Ke zvážení bych doporučila možnost oddělit degustační místnost s201 od chodby s204, která přináleží spíše k výrobnímu provozu. Hygienické zázemí u degustační místnosti není řešeno pro osoby se sníženou mobilitou.
Technicko konstrukční řešení D Stavba je řešena jako monolitická - ŽB s částečně ozeleněnou a pochůzí střechou (chybí zábradlí nad výrobním vstupem). Řezy v měř. 1:200 jsou srozumitelné, ale nevím, proč je úroveň terénu v exteriéru o 100mm vyšší (+2,900 a v interiéru +2,800)? Další nepřesnosti jsou v detailech konstrukcí v měř. 1:10. Není dořešeno osazení a ev. výměna okenních tabulí, objevují se místa s přerušeným průběhem hydroizolačního pásu, jsou nepřesnosti v popisu skladeb stěny a její kresebnou prezentací (obvodová stěna) apod. Konstrukční řešení lávky by vyžadovalo statické posouzení
Formální úroveň B Formální i grafická úroveň projektu je na dobré úrovni. Chybí ale vrstevnice a jejich číselné hodnoty, což v souvislostí s navrženou koncepcí řešení stavby je velmi podstatná informace. Dále chybí stanovení úrovně 0,000. Za matoucí považuji vržené stíny na výkresech půdorysů – splývají s nosným zdivem.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 93105