OLIVOVÁ, R. Optimalizace metody PCR-RFLP pro taxonomické zařazení kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Úkolem studentky bylo optimalizovat metodu k identifikaci kvasinek a taxonomicky zařadit kvasinky rodu Pichia a Rhodotorula izolovaných z procesu výroby bílého vína.Pozitivně hodnotím iniciativu a zájem studentky o řešenou problematiku V laboratoři pracovala pečlive a samostatně a i přes mnohé neúspěchy svůj úkol zvládla . Průběžne studovala jak českou, zak hlavně zahraniční literaturu k zadanému tématu. Proto doporučuji práci k obhajibě a hodnotím výborně /A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Cieľom diplomovej práce bolo optimalizovať metódu PCR-RFLP, používanú na identifikáciu kvasiniek. Autorka diplomovej práce splnila tento cieľ na výbornej odbornej úrovni. Práca je prehľadne spracovaná, doplnená množstvom obrázkov, ktoré veľmi dobre ilustrujú dosiahnuté výsledky. Autorka sa v práci dopustila aj niekoľkých nepresností: str. 48 odst. 2 - "vzorky obsahovali více než jednu kvasinku" správnejšie by bolo uviesť, že vzorky obsahovali viac než jeden kvasinkový druh str. 48 tabuľka 3 - čo znamenajú skratky BV (3.13.10), ČVB, DP (2008) a pod.? str. 71 - "rod Rh. glutinis" je to druh Rh. glutinis str. 74 - "...vzorky vinných kvasinek byly zařazeny do kmene Pichia membranifaciens" - zaradené do druhu P. membranifaciens na viacerých miestach je uvedené spojenie "vzorky vínnych kvasiniek" - vhodnejšie by bolo uviesť kmene vínnych kvasiniek K obhajobe by som mala tieto otázky: str. 43 - akým spôsobom sa pripravovala sladinová pôda? str. 74 - na obrázku je uvedený dendrogram rodu Pichia - čo znázorňuje a na základe čoho sa zostavuje? Zo vzoriek ste izolovali a identifikovali druhy Hanseniaspora uvarum, Pichia fermentans, P. membranifaciens, Rhodotorula glutinis a Saccharomyces cerevisiae. Z akých druhov Vašich vzoriek boli izolované? V akých iných prostrediach sa tieto druhy ešte môžu nachádzať? Amplifikovanú DNA ste podrobili restrikčnej analýze pomocou siedmych restrikčných endonukleáz. Pomocou ktorých endonukleáz ste dosiahli najlepšie výsledky?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 16314