OLIVOVÁ, R. Optimalizace metody PCR-RFLP pro taxonomické zařazení kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Úkolem studentky bylo optimalizovat metodu k identifikaci kvasinek a taxonomicky zařadit kvasinky rodu Pichia a Rhodotorula izolovaných z procesu výroby bílého vína.Pozitivně hodnotím iniciativu a zájem studentky o řešenou problematiku V laboratoři pracovala pečlive a samostatně a i přes mnohé neúspěchy svůj úkol zvládla . Průběžne studovala jak českou, zak hlavně zahraniční literaturu k zadanému tématu. Proto doporučuji práci k obhajibě a hodnotím výborně /A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vadkertiová, Renata

Cieľom diplomovej práce bolo optimalizovať metódu PCR-RFLP, používanú na identifikáciu kvasiniek. Autorka diplomovej práce splnila tento cieľ na výbornej odbornej úrovni. Práca je prehľadne spracovaná, doplnená množstvom obrázkov, ktoré veľmi dobre ilustrujú dosiahnuté výsledky. Autorka sa v práci dopustila aj niekoľkých nepresností: str. 48 odst. 2 - "vzorky obsahovali více než jednu kvasinku" správnejšie by bolo uviesť, že vzorky obsahovali viac než jeden kvasinkový druh str. 48 tabuľka 3 - čo znamenajú skratky BV (3.13.10), ČVB, DP (2008) a pod.? str. 71 - "rod Rh. glutinis" je to druh Rh. glutinis str. 74 - "...vzorky vinných kvasinek byly zařazeny do kmene Pichia membranifaciens" - zaradené do druhu P. membranifaciens na viacerých miestach je uvedené spojenie "vzorky vínnych kvasiniek" - vhodnejšie by bolo uviesť kmene vínnych kvasiniek K obhajobe by som mala tieto otázky: str. 43 - akým spôsobom sa pripravovala sladinová pôda? str. 74 - na obrázku je uvedený dendrogram rodu Pichia - čo znázorňuje a na základe čoho sa zostavuje? Zo vzoriek ste izolovali a identifikovali druhy Hanseniaspora uvarum, Pichia fermentans, P. membranifaciens, Rhodotorula glutinis a Saccharomyces cerevisiae. Z akých druhov Vašich vzoriek boli izolované? V akých iných prostrediach sa tieto druhy ešte môžu nachádzať? Amplifikovanú DNA ste podrobili restrikčnej analýze pomocou siedmych restrikčných endonukleáz. Pomocou ktorých endonukleáz ste dosiahli najlepšie výsledky?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 16314