DAMBORSKÁ, A. Sýrový analog s přídavkem rybího oleje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá výrobou a následnou charakterizací modelových vzorků sýrových analogů. Pro tuto práci byly vyrobeny analogy čerstvých sýrů s přídavkem rybího oleje. Podstatou experimentální části práce byla výroba uvedených vzorků analogů, jako parametry charakterizující kvalitu vyrobených vzorků byly v práci sledovány mastné kyseliny, těkavé aromatické látky a senzorická kvalita. Zároveň byl analyzován rybí olej jako použitá surovina. Pro stanovení volných a vázaných mastných kyselin byla použita metoda GC-FID, pro stanovení těkavých látek metoda HS-SPME-GC-MS, pro senzorické hodnocení (textura, chuť, vůně a celková přijatelnost) byly použity grafické stupnice a pořadový test. Cílem bylo zjistit, jakým způsobem bude přídavek rybího oleje ovlivňovat uvedené parametry. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě. Na základě prostudovaných literárních zdrojů vypracovala teoretickou část práce, dostačující pro provedení experimentů; při zpracování vhodně aplikovala i znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci v laboratoři, ať už při klasické laboratorní práci, kde prokázala experimentální zručnost, poradila si s instrumentální technikou, zvládla i metodiku senzorického hodnocení; samostatně si připravovala vzorky, vyhodnocovala získané výsledky. I přes technická úskalí se podařilo zpracovat zajímavou studii s originálními výsledky, které představují cenné východisko pro další experimenty v rámci navazujících prací.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Juglová, Zuzana

Předložená bakalářská práce na téma Sýrový analog s přídavkem rybího oleje byla vypracována na 72 stranách textu. Práce je napsaná precizně a je rozdělená do běžných kapitol (úvod, teoretická část, experimentální část, výsledky a diskuse, závěr) a je doplněna přehledem literatury (32 citací), seznamem zkratek a příloh. Práce má logické členění a jednotlivé kapitoly na sebe navazují. V teoretické části je přehledně sepsaná výroba sýrových analogů a senzorické analýzy. Ze zpracování výsledků je vidět, že bylo v rámci experimentální části porozuměno využitým technikám. Výsledky práce jsou řádně okomentované a doplněné množstvím grafů. V rámci této bakalářské práce bych měla pár malých připomínek. Studentka nevyužívala pevné mezery a docházelo k odskočení citací a jednotek. Formátování tabulek v teoretické části se odlišovalo od formátování v experimentální části. Nicméně uvedené nedostatky nesnižují celkovou kvalitu předložené práce. Proto bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138888