ŠUMBEROVÁ, M. Studium látkového profilu vín odrůdy Ryzlink rýnský [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato práce je součástí studie, která se zabývá problematikou autentifikace vína. V rámci práce studentka proměřila látkový profil vybraných vzorků vín, konkrétně odrůdy Ryzlink rýnský ze čtyř vinařských moravských podoblastí. Jednalo se o poměrně komplexní rozbor z hlediska profilu aromatických látek (HS-SPME-GC-MS), fenolických látek (HPLC-MS), mikro a makro prvků (ICP-OES a ICP-MS). Cílem bylo zjistit, zda lze na základě těchto parametrů rozlišit vína z jednotlivých podoblastí. Studentka přistupovala k řešení práce se zájmem a velkým nasazením. Výborným způsobem zvládala práci v laboratoři, během řešení musela zvládnout řadu zmíněných instrumentálních technik, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost. Nejprve ověřila a optimalizovala některé parametry metody HS-SPME-GC-MS pro kvantitativní stanovení aromatických látek ve víně. Díky tomuto experimentálně velmi náročnému procesu je na ÚCHPBT k dispozici zcela funkční metoda, která bude používána při řešení dalších navazujících prací. Teprve poté se věnovala měření svých vzorků; v průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce, zároveň byla vždy ochotna pomoci ostatním členům týmu v laboratoři. Celkově provedla velké množství experimentů, výsledky dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit, včetně kvalitního statistického zpracování. Na vysoké úrovni je i teoretická část práce, kde studentka prokázala schopnost práce s odbornou zahraniční literaturou a psaní odborného textu. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, která je plánována jako součást publikace v impaktovaném časopise.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Trachtová, Štěpánka

Ve své diplomové práci se studentka Bc. Michaela Šumberová věnovala studiu látkového profilu vín odrůdy Ryzlink rýnský za využití analytických instrumentálních metod. V rámci teoretické práce se autorka zaměřila na podrobnou charakteristiku vína nejprve v obecné rovině a následně přímo Ryzlinku rýnského, současně také zmínila parametry hodnocení autenticity vína a blíže popsala vybrané metody využívané k právě pro sledování autenticity a také charakteru vína. Při vypracování se autorka opírala o 101 literárních, především zahraničních a relativně aktuálních recenzovaných pramenů. Teoretická část práce je na velmi vysoké úrovni, a to jak po stránce obsahové (odborné), tak i formální, je velmi dobře rozvržena. Její čitelnost není nijak ovlivněna ani snížena překlepy, které jsou v podobných pracích velmi časté. Je vidět, že autorka věnovala vypracování této části práce značné úsilí a pozornost. Experimentálně studentka zpracovávala 20 vzorků vín odrůdy Ryzlink rýnský ze čtyř moravských oblastí za použití 5 analytických instrumentálních metod, konkrétně plynové a kapalinové chromatografie, spektrofotometrické metody dle Folin – Ciocalteua, atomové emisní spektrometrie a hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Získané výsledky následně zpracovala pomocí několika statických jednorozměrných a vícerozměrných metod, graficky je přehledně prezentovala ve formě krabicových grafů včetně směrodatných odchylek měření, případně p – grafu normálního rozložení hodnot. V závěru práce studentka provedla analýzu hlavních komponent v závislosti na kombinací několika parametrů a proměnných. Ve vzorcích studentka identifikovala celkem 36 aromatických látek, 5 fenolických látek a 18 prvků, přičemž 7 parametrů bylo následně označeno jako statisticky významně ovlivněných geografickým původem vína. Na základě těchto vybraných proměnných bylo dosaženo autentifikace původu vína do jednotlivých moravských vinařských podoblastí. Z výše uvedeného výčtu je patrné, že studentka zvládla několik náročných technik, zpracovala velké množství vzorků a výsledky současně přehledně zpracovala s využitím řady statistických metod. Prezentované výsledky a závěry jsou okomentovány v diskuzi, která je vypracována na odpovídající úrovni. Ve výsledku se jedná o velmi kvalitní práci, přičemž současně mohu konstatovat, že studentka splnila všechny cíle zadání diplomové práce. Jak vyplývá z výše uvedeného, celkové provedení práce je na vysoké úrovni, přičemž splňuje veškeré požadavky kladené na diplomovou práci. Proto doporučuji tuto práci k obhajobě s hodnocením A (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 148893