FAJTL, Z. Study of qualitative parameters of fruit juices and possibilities of their modification via technological modifications [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Bc. Zdeněk Fajtl vypracoval diplomovú prácu pod mojim vedením. S ohľadom na to, že študent už pred tým vypracoval pod mojim vedením aj bakalársku prácu, očakával som že už bude lepšie oboznámený s požiadavkami a nárokmi ktoré na našom pracovisku sú kladené na vedecko-výskumnú prácu. Mal na to ideálne predpoklady - riešeniu problematiky súvisiacej s diplomovou prácou sa venoval prakticky 2 roky, s ohľadom na to že sa jedná o riešenie parciálnych otázok v rámci dlhodobého výskumného projektu v spolupráci s výrobcom, zameraného na sledovanie vplyvu modifikácie výrobných podmienok na kvalitu produktov. Nemožno diplomantovi uprieť snahu a aktívny prístup k zadaným úlohám, tie vždy splnil načas, avšak ako školiteľ musím vytknúť určitú nedôslednosť a nesystematickosť v práci, ako aj slabú syntézu poznatkov, či už získaných priamym experimentom, alebo získaných na základe štúdia literatúry. V konečnom dôsledku predložená diplomová práca spĺňa základné požiadavky kladené na práce tohto druhu. Táto moja kritika má za cieľ najmä motivovať Bc. Zdeňka Fajtla aby vo svojej ďalšej kariére venoval väčšiu pozornosť týmto otázkam. Z dôvodov uvedených vyššie preto prácu hodnotím celkovou známkou dobre - C - a odporúčam prácu na obhajobu
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | C | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B |
Oponentní posudek diplomové práce Bc. Zdeňka Fajtla Study of qualitive parameters of fruit juices and possibilities of their modification via technological modifications Diplomová práce Bc. Zdeňka Fajtla, vypracovaná pod odborným vedením školitele Ing. Martina Polovky, PhD. na Výzkumném ústavu potravinářském v Bratislavě, je zaměřena na studium antioxidačních vlastností pomerančových (5 vzorků) a ananasových (1 vzorek) džusů kostarické a brazilské provenience, připravených ve firmě McCarter a.s., Dunajská Streda lisováním plodů a následně upravených pasterizací světelným zářením. Jejich antioxidační aktivita byla sledována metodami UV-VIS a EPR spektroskopie resp. metody HPLC v závislosti na době jejich skladování v atmosféře různých plynů (O2, CO2, N2, Ar). Proces časových změn obsahu antioxidantů byl monitorován v čase 90 - 160 dní, přičemž experimentální výsledky byly ze závislosti koncentrace antioxidantů na čase vyhodnoceny stanovením rychlostních konstant I. řádu resp. poločasů rozpadu. Získané experimentální výsledky byly rovněž následně vyhodnoceny statistickými metodami. Diplomová práce je standardně rozdělena do 8 kapitol, přičemž těžiště práce představují kapitoly 2 (Teoretická část) kapitola 4 (Experimentální část) a kapitola 5 (výsledky a diskuze). V teoretické části je podán základní přehled o technologii výroby džusů, informace o v džusech přítomných látkách antioxidační povahy, jakož i teoretické principy použitých analytických metod. V experimentální části jsou popsány způsoby přípravy vzorků pro potřeby stanovení antioxidačních aktivit džusů, jakož i metodika jejich analýzy. V části Výsledky a diskuze jsou odděleně podle jednotlivých metod (UV-VIS, EPR, HPLC) diskutovány získané experimentální výsledky při sledování časových závislostí obsahu antioxidantů. Diplomová práce je napsána v anglickém jazyku, přičemž podle názoru oponenta je v tomto směru kvalita prezentovaného textu na dobré úrovni, s minimem prohřešků proti anglické gramatice. Diplomová práce je rovněž dobře napsána tak po stránce obsahové, jakož i formální (vzorce, obrázky, grafy, tabulky). K práci mám následující dotazy a připomínky: 1. Jakým způsobem je v práci definována doba skladování (time of storage) resp. jakým způsobem je zohledněno meziobdobí od výroby džusu po jeho hodnocení v laboratoři? V tomto čase muselo také nutně dojít ke snížení koncentrace antioxidantu. Byly vzorky v tomto meziobdobí např. udržovány při nižší teplotě? 2. Pozn.: Jedním z prvořadých cílů předložené diplomové práce by mělo být porovnání časových změn koncentrace antioxidantů v „normálním“ prostředí (na vzduchu) a v atmosféře vybraných plynů (N2, CO2, Ar). Tento přístup byl však aplikován, pravděpodobně ne vinou diplomanta, jenom v případě pomerančových džusů, vyrobených v roku 2014. (údaje CO14, CN14). Proč nebyly u vzorků z roku 2013 resp. 2015 zpracovány vzorky CO13, CO15 případně AO14? 3. Z experimentálních údajů vyplývá, že procentní pokles koncentrací antioxidantů v časovém intervalu 0 – 90 minut, měřený metodou EPR spektroskopie, závisí u konkrétního vzorku na použité metodě (ascorbic acid equivalent – AAE, Trolox equivalent). Např. u vzorků CO14 resp. CN14 je při metodě AAE dosaženo poklesu 45.7 resp. 16.7%, při hodnocení pomocí Trolox equivalentu 42.9 resp. 31.4 %. Rozdíly mezi oběma metodami jsou také u dalších vzorků (viz Tab. 10 resp.Tab.13. Jakým způsobem je možné vysvětlit tento fakt? Reagují obě spinové značky t.zn. TEMPOL a ABTS+. v obou případech stejným způsobem, t.zn. jako H-abstrahující činidla z kyseliny askorbové resp. polyfenolů? Závěr: Při celkovém hodnocení diplomové práce Bc. Zdeňka Fajtla je nutné ocenit její přínos k rozšíření znalostí o časové stabilitě vyráběných pomerančových a ananasových džusů. V průběhu jejího vypracování byl získán bohatý experimentální materiál, dokumentující svědomitý přístup diplomanta k řešení daného problému. Tento materiál byl následně velmi kvalitní formou zpracován po stránce obsahové, formální i jazykové v rámci předložené diplomové práce. lZ uvedených důvodů hodnotím diplomovou práci Bc. Zdeňka Fajtla známkou „ v ý b o r n ě (A) “ a doporučuji její přijetí k obhajobě na státní závěrečné zkoušce Brno 18. 5. 2015 Prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 84315