GADOVÁ, M. Biotechnologická produkce vybraných metabolitů na syrovátkovém substrátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená diplomová práce je zaměřena na testování možností produkce vybraných metabolitů na odpadní syrovátce za použití různých typů bakterií a kvasinek. Byla sledována produkce kyseliny mléčné, bioethanolu a lipidů. K řešení problematiky bylo nutné zvládnout poměrně široký rozsah metod od kultivačních technik, stanovení růstových charakteristik mikroorganismů přes instrumentální chromatografické metody (GC, HPLC) pro stanovení metabolitů až po fermentační technologie v laboratorním fermentoru. Diplomantka projevovala značný zájem o řešené téma, samostatnost i schopnost inovovat zavedené postupy. Rozsah provedených experimentů významně překračuje obvyklou míru typickou pro podobný typ závěrečných prací. Diplomatka prokázala potřebné odborné schopnosti a laboratorní dovednosti. Výsledkem je zdařilá diplomová práce, jejíž výsledky byly již prezentovány jako součást několika sdělení na mezinárodních konferencích. Výstupy jsou kvalitním základem pro navazující práce i potenciální aplikační výstupy. Plně doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji výslednou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kočí, Radka

Diplomová práce Bc. Martiny Gadové se zabývá možností biotechnologického využití jedné z nejproblematičtějších odpadních surovin z potravinářského průmyslu - syrovátky. Teoretická část studie je poměrně rozsáhlá a shrnuje řadu poznatků o vlastnostech syrovátky a obvyklých způsobech její úpravy. Následuje rešerše mikrobiálních kmenů, které by mohly být využity k biologickému odbourávání syrovátky včetně metod jejich kultivace, nároků na výživu dle typu metabolismu a především produkce žádaných sekundárních metabolitů a jejich využití. Nechybí ani přehled analytických metod vhodných ke stanovení změn ve složení substrátu i k identifikaci a kvantifikaci mikrobních produktů. Metodika řady postupů a provedení experimentů jsou v práci dostatečně přesně popsány v kap.4. Studentka se naučila pracovat s různými kmeny kvasinek a bakterií, zvládla techniky jejich kultivace na základní laboratorní úrovni i s použitím laboratorního bioreaktoru a rovněž prokázala zručnost během přípravy a analýzy vzorků pomocí složitějších instrumentálních metod. Výsledková část s diskusí je zpracována kultivovaně, Bc. M. Gadová zde výborně využila dostupné literární zdroje ke srovnání vlastních výstupů a poznatků a v návaznosti na tuto kapitolu přehledně a logicky shrnula závěry studie (kap.6).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 99893