GADOVÁ, M. Biotechnologická produkce vybraných metabolitů na syrovátkovém substrátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Předložená diplomová práce je zaměřena na testování možností produkce vybraných metabolitů na odpadní syrovátce za použití různých typů bakterií a kvasinek. Byla sledována produkce kyseliny mléčné, bioethanolu a lipidů. K řešení problematiky bylo nutné zvládnout poměrně široký rozsah metod od kultivačních technik, stanovení růstových charakteristik mikroorganismů přes instrumentální chromatografické metody (GC, HPLC) pro stanovení metabolitů až po fermentační technologie v laboratorním fermentoru. Diplomantka projevovala značný zájem o řešené téma, samostatnost i schopnost inovovat zavedené postupy. Rozsah provedených experimentů významně překračuje obvyklou míru typickou pro podobný typ závěrečných prací. Diplomatka prokázala potřebné odborné schopnosti a laboratorní dovednosti. Výsledkem je zdařilá diplomová práce, jejíž výsledky byly již prezentovány jako součást několika sdělení na mezinárodních konferencích. Výstupy jsou kvalitním základem pro navazující práce i potenciální aplikační výstupy. Plně doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji výslednou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Martiny Gadové se zabývá možností biotechnologického využití jedné z nejproblematičtějších odpadních surovin z potravinářského průmyslu - syrovátky. Teoretická část studie je poměrně rozsáhlá a shrnuje řadu poznatků o vlastnostech syrovátky a obvyklých způsobech její úpravy. Následuje rešerše mikrobiálních kmenů, které by mohly být využity k biologickému odbourávání syrovátky včetně metod jejich kultivace, nároků na výživu dle typu metabolismu a především produkce žádaných sekundárních metabolitů a jejich využití. Nechybí ani přehled analytických metod vhodných ke stanovení změn ve složení substrátu i k identifikaci a kvantifikaci mikrobních produktů. Metodika řady postupů a provedení experimentů jsou v práci dostatečně přesně popsány v kap.4. Studentka se naučila pracovat s různými kmeny kvasinek a bakterií, zvládla techniky jejich kultivace na základní laboratorní úrovni i s použitím laboratorního bioreaktoru a rovněž prokázala zručnost během přípravy a analýzy vzorků pomocí složitějších instrumentálních metod. Výsledková část s diskusí je zpracována kultivovaně, Bc. M. Gadová zde výborně využila dostupné literární zdroje ke srovnání vlastních výstupů a poznatků a v návaznosti na tuto kapitolu přehledně a logicky shrnula závěry studie (kap.6).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 99893