KMEŤ, J. Vliv přídavku fortifikovaného vína při výrobě paštiky na senzorickou kvalitu výrobku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Student Jan Kmeť se ve své bakalářské práci „Vliv přídavku fortifikovaného vína při výrobě paštiky na senzorickou kvalitu výrobku“ se věnoval výrobě paštik s přídavkem vybraných fortifikovaných vín. Připravené paštiky byly následně senzoricky vyhodnoceny. Student plně splnil zadání diplomové práce. V teoretické části čtivě popisuje druhy paštik, výrobu paštik, druhy fortifikovaných vín a senzorickou analýzu vyrobených paštik. V laboratoři se s velkým nadšením věnoval výrobě paštik, optimalizaci receptury výroby a senzorickému zhodnocení vyrobených paštik. Přestože student pravidelně konzultoval metodiku přípravy a senzorické hodnocení paštik a získal zajímavé výsledky, diskuze a závěry práce nejsou na očekávané úrovni. Především nedostatečně diskutoval dosažené výsledky s údaji uvedenými v literatuře. Bakalářskou práci studenta Jana Kmetě doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B/velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | B |
Bakalářská práce studenta Jana Kmetě se věnuje vlivu přídavku fortifikovaných vín do paštik na senzorickou kvalitu těchto produktů. Práce je logicky členěna a skládá se z teoretické části věnované související problematice (paštiky, fortifikovaná vína, senzorická analýza), dále je dostatečně popsán průběh praktické části (příprava vzorků paštik, senzorická analýza) a její vyhodnocení. Tím byly splněny všechny body zadání této bakalářské práce. Formální úroveň práce degradují občasné gramatické nedostatky a překlepy. Zároveň zde chybí obrázky, případně tabulky, které by práci přidaly na atraktivitě. Student pomocí senzorické analýzy porovnával 6 parametrů u 4 vzorků paštiky obohacených o různá fortifikovaná vína a u referenčního vzorku bez přídavku. Vzhledem k charakteru senzorického dotazníku (strukturované a nestrukturované stupnice) byla získaná data pro jednotlivé parametry správně vyhodnocena jako průměr všech hodnocení. Výsledky jsou přehledně interpretované ve sloupcových a paprskových grafech. Vhodné by bylo přidat do příloh tabulku s konkrétními číselnými hodnotami včetně směrodatných odchylek, které byly pro jednotlivé vzorky připravených paštik v daných parametrech získány. Zásadním nedostatkem práce je téměř úplná absence diskuze. I přes to, že fortifikovaná vína nejsou zcela obvyklou přísadou paštik, bylo by vhodné se alespoň pokusit rozdílné hodnoty daných parametrů u jednotlivých vzorků vysvětlit porovnat s referenčním vzorkem. S tímto nedostatkem souvisí také relativně malé množství literárních zdrojů, konkrétně 25, které jsou použity převážně v teoretické části práce. Z výše uvedených důvodu hodnotím bakalářskou práci Jana Kmetě stupněm C – dobře a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | D | ||
Využití literatury a její citace | D | ||
Úroveň jazykového zpracování | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 138989