TVRDKOVÁ, D. Vliv aromaticky aktivních látek na chutnost kysaných mléčných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Cílem této práce bylo porovnat obsah aromatických látek (stanovený metodou SPME-GC) a také senzoricky stanovenou chutnost několika vybraných typů zakysaných mléčných výrobků, vyrobených v mlékárně Ekomilk s.r.o ve Frýdku-Místku a Kunín a.s. Ostrava-Martinov. Diplomantka projevovala o danou problematiku velký zájem, opatřila si vhodné vzorky a naplánovala experimenty. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, která je součástí širšího výzkumu zaměřeného na problematiku zakysaných mléčných výrobků. Bez problémů si osvojila techniku práce s SPME vláknem a také s plynovým chromatografem. Velmi dobře zvládla metodiku senzorického hodnocení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Závěry práce a jejich formulace B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pšenáková, Ivana

V predloženej diplomovej práci trochu rušivo pôsobí nejednotné taxonomické označenie mikroorganizmov , napr. Lbc. delbrueckii a Lb. delbrueckii, Str. thermophilus a S. thermophilus, nejednotné označenie chemikálií, napr. ethanol-etanol. V literárnom prehľade by mohlo byť viac informácií z vedeckých časopisov z posledných troch rokov. Otázky do diskusie: Na základe akých kritérií boli vybrané uvedené štandardy? Čím si vysvetľujete prítomnosť resp. neprítomnosť niektorých aromatických látok vo vzorkách jogurtových mliek výrobcu Ekomilk s.r.o napr. acetaldehyd je vo všetkých troch testovaných druhoch, acetoin len v dvoch resp. isobutanol len v jednej? Sú množstvá metanolu stanovené vo vzorkách pre človeka nebezpečné?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 24581