TVRDKOVÁ, D. Vliv aromaticky aktivních látek na chutnost kysaných mléčných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Cílem této práce bylo porovnat obsah aromatických látek (stanovený metodou SPME-GC) a také senzoricky stanovenou chutnost několika vybraných typů zakysaných mléčných výrobků, vyrobených v mlékárně Ekomilk s.r.o ve Frýdku-Místku a Kunín a.s. Ostrava-Martinov. Diplomantka projevovala o danou problematiku velký zájem, opatřila si vhodné vzorky a naplánovala experimenty. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, která je součástí širšího výzkumu zaměřeného na problematiku zakysaných mléčných výrobků. Bez problémů si osvojila techniku práce s SPME vláknem a také s plynovým chromatografem. Velmi dobře zvládla metodiku senzorického hodnocení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A |
V predloženej diplomovej práci trochu rušivo pôsobí nejednotné taxonomické označenie mikroorganizmov , napr. Lbc. delbrueckii a Lb. delbrueckii, Str. thermophilus a S. thermophilus, nejednotné označenie chemikálií, napr. ethanol-etanol. V literárnom prehľade by mohlo byť viac informácií z vedeckých časopisov z posledných troch rokov. Otázky do diskusie: Na základe akých kritérií boli vybrané uvedené štandardy? Čím si vysvetľujete prítomnosť resp. neprítomnosť niektorých aromatických látok vo vzorkách jogurtových mliek výrobcu Ekomilk s.r.o napr. acetaldehyd je vo všetkých troch testovaných druhoch, acetoin len v dvoch resp. isobutanol len v jednej? Sú množstvá metanolu stanovené vo vzorkách pre človeka nebezpečné?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 24581