BAŠTOVÁ, D. Aromatický profil vybraných druhů ovocných šťáv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Diplomová práce je zaměřena na instrumentální a senzorické stanovení aromatického profilu vybraných druhů ovocných šťáv (jablečné, hroznové, mrkvové, pomerančové, rybízové, bezové a jejich směsí). Aromaticky aktivní látky byly extrahovány metodou SPME a následně identifikovány a kvantifikovány pomocí plynové chromatografie. K senzorickému hodnocení byl využit pořadový test a hodnocení pomocí hedonické stupnice. Práce je součástí rozsáhlejší studie, která bude zaměřena na komplexní charakterizaci vybraných druhů ovocných šťáv, především v kombinaci se šťávou z černého bezu, a jejich možné praktické využití. Na získané výsledky hned vzápětí navazují další diplomové práce. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem. Navzdory změně v zadání práce, která byla způsobena déletrvajícími problémy na spolupracujícím pracovišti, provedla kvalitní rešerši a výborným způsobem zpracovala teoretickou část práce. V průběhu práce byla velmi samostatná, správně si plánovala experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s přístrojovou technikou, přípravu vzorků a standardů, správně vyhodnocovala získané výsledky. Velmi dobře zvládla i metodiku senzorického hodnocení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Studentka získala původní výsledky, které byly publikovány na mezinárodní vědecké konferenci 5th meeting on Chemistry & Life 2011 v Brně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
Práce je zpracována velice pěkně, pečlivě, působí velmi dobrým dojmem. Drobné výhrady mám k ne zcela exaktnímu způsobu uvádění některých jednotek (mg%, 4 sklenice, 1/2 šálku - autorka většinou vychází ze starší literatury) a místy nejednotnému názvosloví (fruktosa X fruktóza atp.). Dále mám ještě formální poznámku ke způsobu dělení rozsáhlejších tabulek ve výsledkové části a v přílohách na více stran - každá takováto dělená tabulka by měla mít pro lepší přehlednost znovu uvedené záhlaví. Celkově se mi ale práce líbí, doporučuji ji k obhajobě a v případě úspěšného zodpovězení uvedených otázek, které mají spíše doplňující charakter, ji navrhuji hodnotit stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 41199