SÝKORA, M. Změny senzoricky aktivních látek během zrání vybraných druhů přírodních sýrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Buňka, František

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Buňková, Leona

Navrhovaná známka

Gregor,, Tomáš

Oponentský posudek na disertační práci Ing. Michala Sýkory „Změny senzoricky aktivních látek během zrání vybraných druhů přírodních sýrů“ oponent: doc. Ing. Tomáš Gregor, Ph.D. Předložená disertační práce "Změny senzoricky aktivních látek během zrání vybraných druhů přírodních sýrů" je aktuální a je zaměřena na měření těkavých látek v sýrech typu Moravský bochník a sýrech eidamského typu. Pro porovnání byly analyzovány i sýry stejného typu nakoupené v obchodní síti. Práce se zabývá zpracováním vzorků sýrů pro analýzu, optimalizací metod a samotnou analýzou volných a vázaných mastných kyselin a senzoricky aktivních látek. Práce je zpracována v klasickém stylu literární rešerše k dané problematice, podrobným popisem vzorků i použitých laboratorních metod a postupů a velmi propracovanou částí výsledků s bohatou diskusí a porovnáním s pracemi jiných autorů. Předložená práce je na 178 stranách, z toho literární rešerše na 51 stranách, kapitola Materiál a metodika na 8 stranách a Výsledky a diskuse na 63 stranách. Práce se odkazuje na 256 literárních odkazů a obsahuje 14 stran příloh. V literární rešerši je přehledně uvedena problematika výroby sýrů, které jsou v práci analyzovány, technologické aspekty zpracování sýřeniny i vhodnost a použitelnost vybraných kultur. Popsány jsou zde přehledně i aktivní senzorické látky, metody jejich získání a izolace, zakoncentrování a analytické metody vhodné pro jejich stanovení včetně olfaktometrie ve spojení s plynovou chromatografií. V kapitole Materiál a metodika student přehledně popisuje použité vzorky, metody jejich zpracování a analýzy. V kapitole výsledky a diskuse je na 63 stranách věnována pozornost naměřeným volným a vázaným mastným kyselinám a senzoricky aktivním látkám a jejich souvislostem s použitými technologiemi výroby sýrů, zejména pak s použitými mikrobiálními kulturami. Všechny výsledky jsou zde bohatě diskutovány a porovnány s literaturou. Lze konstatovat, že práce splňuje všechna kritéria a požadavky na disertační práci, stejně tak byly naplněny i cíle práce. Student provedl velké množství experimentů, jeho přínos pro získání výsledků předložené práce je majoritní. Práce je bezpochyby hodnotná i pro praxi, technology v mlékárenském průmyslu a v technologii zpracování mléka na sýry, je jedinečná v jejím zaměření na senzoricky aktivní látky ve vztahu k mikrobiálním kulturám a době zrání vybraných sýrů. Student v práci prokázal samostatnou tvůrčí činnost, logické i analytické myšlení a dle mého názoru splnil všechny požadavky kladené na disertační práci v daném oboru. Na základě této předložené práce a po její úspěšné obhajobě lze komisi doporučit udělení titulu Ph.D. V Brně dne 5. 5. 2021 doc. Ing. Tomáš Gregor, Ph.D.

Navrhovaná známka

Otázky

eVSKP id 133640