RUČKOVÁ, M. Komplexní studium biologických účinků vybraných typů sojových výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Předložená práce byla zaměřena na sóju a sójové výrobky s důrazem na studium jejich biologických účinků. Studentka kombinované formy Mgr. et Bc. Michaela Ručková navrhla téma diplomové práce sama a iniciativně řešila jednotlivé dílčí úkoly. Stanovené cíle práce beze zbytku splnila. V průběhu řešení práce studentka zpracovala formou kritické rešerše mimořádně kvalitní a přehlednou teoretickou část zaměřenou na utřídění často protichůdných informací o biologických účincích sóji. Rešerše je podložena 217 literárními zdroji odkazujícími na aktuální separátní literaturu. Způsob zpracování teoretické části je vysoce nadstandardní a představuje spíše výjimku v rámci běžných diplomových prací. Na teoretickou část vhodně navazuje metodicky i časově náročná experimentální část, která vyžadovala jak organizační schopnosti a aktivní přístup, tak i zvládnutí řady experimentálních technik od kultivace mikroorganismů a buněčné techniky až po instrumentální metody potřebné ke stanovení sójových metabolitů. Diplomantka pracovala zcela samostatně, systematicky, s výrazným tvůrčím přístupem, mimořádným zájmem a schopností aktivního rozvoje tématu a kritického posouzení výsledků. Projevila rovněž vysokou laboratorní zručnost a schopnost zavádět nové postupy. Výstupem je komplexní a vysoce kvalitní diplomová práce, jejíž výsledky jsou originální a jsou cenným základem pro případný přenos užitečných informací směrem k odborné i laické veřejnosti. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená diplomová práce Mgr. et Bc. Michaely Ručkové pojednává o studiu účinků vybraných typů sojových výrobků. V teoretické části práce autorka pojednává o dané problematice s využitím řady odborné literatury. Rozsah i kvalita zpracování této části svědčí o výrazně aktivním přístupu studentky k řešení v dané oblasti. Z prezentace výsledků v experimentální části práce vyplývá, že studentka musela zvládnout řadu analytických intrumentálních technik i kultivačních metod, prokázat značnou zručnost a trpělivost. Velmi pozitivně hodnotím interpretaci získaných dat v diskuzi s konfrontačním porovnáním aktuálních výsledků z odborné literatury jiných autorů. Ke kvalitě práce přispívá také aktuálnost dané tématiky. Závěrem lze říci, že práce splnila všechny stanovené dílčí cíle, hodnotím ji stupněm výborný (A) a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 116106