ŠPAČKOVÁ, D. Charakterizace biologických účinků extraktů získaných z kvasinek a autotrofních mikroorganismů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Szotkowski, Martin

Předložená bakalářská práce studentky Dominiky Špačkové se zabývá aplikací fyzikálních a stresových faktorů na růst mikroorganismů v různých fázích růstové křivky. Tento koncept může být využit k nadprodukci vybraných metabolitů a tím zvýšit využitelnost pro farmaceutický, potravinářský a kosmetický průmysl. A tím i zlepšit celou ekonomiku procesu. Experimentálně a časově velmi náročná práce kladla vysoké nároky na samostatnost a organizační schopnosti při práci v laboratoři, aktivní přístup a ochotu učit se novým věcem, náročným analytickým a kultivačním technikám kvasinek, mikrořas a sinic. Tyto všechny požadavky a cíle práce splnila studentka na výbornou. Po celou dobu experimentální části studentka projevovala zájem o dané téma a snahu se rozvíjet i mimo oblast své bakalářské práce. Zde bych rád vyzdvihl opravdu rozsáhlou experimentální část s nadstandartním množstvím výsledků v této práci. Výstupem je komplexní a nadstandardní bakalářská práce poskytující důležité výsledky v oblasti biotechnologie kvasinek a zpracování odpadů. Získané výsledky budou cenným zdrojem informací pro navazující experimenty. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bendová, Agáta

Dominika Špačková se ve své bakalářské práci zabývala studiem vlivu různých stresových faktorů na růst a produkční schopnosti vybraných kmenů karotenogenních kvasinek, mikrořas a sinic. Bakalářská práce je logicky členěna. V teoretické části se studentka zaměřila na popis vybraných mikroorganismů a na charakterizaci látek produkovaných těmito mikroorganismy. V rámci velmi rozsáhlé experimentální části se studentka věnovala kultivaci sedmi kmenů kvasinek, tří kmenů mikrořas a dvou kmenů sinic. Tyto kmeny byly podrobovány třem stresovým faktorům a byl zkoumán jejich vliv na produkci biomasy, lipidů a vybraných metabolitů. U kvasinek byl také zkoumán vliv stresových faktorů na produkci beta-glukanů. Diskuze a výsledky práce jsou uspořádány logicky, doplněné velkým množstvím grafů a vhodnými komentáři. Osobně v grafech postrádám chybové úsečky a z práce není jasné, zda byla měření opakována. V některých grafech (např. graf 1, 4, 7,…) je uvedeno velké množství dat, jsou malé a dochází ke zhoršení přehlednosti a v grafech 61 a 71 je uvedeno 9 sloupcových hodnot, ale pouze 6 z nich je vysvětleno v legendě. V práci se vyskytují překlepy a typografické chyby. Mnou uvedené připomínky ale nesnižují úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139141