JASIMOVÁ, Z. Výroba a hodnocení fermentovaných mléčných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemanová, Jana

Studentka Zahraa Muhanad zpracovala bakalářskou práci na téma Výroba a hodnocení fermentovaných mléčných výrobků, které bylo koncipováno s ohledem na výstup do oblasti potravinářských technologií. Studentka byla velmi snaživá, od počátku projevovala o studovanou problematiku výrazný zájem. K zadanému tématu přistupovala velice zodpovědně, byla svědomitá a samostatná. Dokázala formulovat vlastní návrhy i možná řešení. Nabyté poznatky ze studia odborné literatury i výstupy experimentální činnosti adekvátním způsobem vyhodnotila. Práci doporučuji k obhajobě a studentku za její přístup k řešení bakalářské práce velmi chválím.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Tato práce se zabývá výrobou fermentovaných mléčných produktů a jejich senzorickým hodnocením. Z širokého spektra fermentovaných mlék byl jako modelový vzorek vybrán kefír, resp. kefírové mléko, což je produkt méně obvyklý na českém trhu a tedy zajímavý pro českého spotřebitele; vyrábí se s využitím kombinace bakterií mléčného kysání a kvasinek (tzv. kefírová kultura). Teoretická část vychází z celkem 34 literárních zdrojů, zahrnujících české i cizojazyčné knihy, časopisecké vědecké publikace a některé internetové zdroje; je zpracována stručně, přehledně, prakticky bez překlepů a formálních chyb a tvoří dobrý podklad pro následující experimenty. Podstatou experimentální části byla výroba modelového vzorku kefírového mléka, tento byl následně senzoricky porovnáván (z hlediska vzhledu, barvy, chuti, vůně, textury a celkové přijatelnosti) se dvěma obdobnými vzorky, zakoupenými v běžné tržní síti. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou správně interpretovány a stručně diskutovány, závěry přehledně shrnují zjištěné poznatky. Jednoduchý experiment, ale velmi pěkně zpracovaný. Zadání práce bylo splněno, práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131343