JASIMOVÁ, Z. Výroba a hodnocení fermentovaných mléčných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Studentka Zahraa Muhanad zpracovala bakalářskou práci na téma Výroba a hodnocení fermentovaných mléčných výrobků, které bylo koncipováno s ohledem na výstup do oblasti potravinářských technologií. Studentka byla velmi snaživá, od počátku projevovala o studovanou problematiku výrazný zájem. K zadanému tématu přistupovala velice zodpovědně, byla svědomitá a samostatná. Dokázala formulovat vlastní návrhy i možná řešení. Nabyté poznatky ze studia odborné literatury i výstupy experimentální činnosti adekvátním způsobem vyhodnotila. Práci doporučuji k obhajobě a studentku za její přístup k řešení bakalářské práce velmi chválím.
| Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
|---|---|---|---|
| Kvalita zpracování výsledků | A | ||
| Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
| Závěry práce a jejich formulace | A | ||
| Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
| Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
| Splnění požadavků zadání | A | ||
| Studium literatury a její zpracování | A | ||
| Využití poznatků z literatury | A |
Tato práce se zabývá výrobou fermentovaných mléčných produktů a jejich senzorickým hodnocením. Z širokého spektra fermentovaných mlék byl jako modelový vzorek vybrán kefír, resp. kefírové mléko, což je produkt méně obvyklý na českém trhu a tedy zajímavý pro českého spotřebitele; vyrábí se s využitím kombinace bakterií mléčného kysání a kvasinek (tzv. kefírová kultura). Teoretická část vychází z celkem 34 literárních zdrojů, zahrnujících české i cizojazyčné knihy, časopisecké vědecké publikace a některé internetové zdroje; je zpracována stručně, přehledně, prakticky bez překlepů a formálních chyb a tvoří dobrý podklad pro následující experimenty. Podstatou experimentální části byla výroba modelového vzorku kefírového mléka, tento byl následně senzoricky porovnáván (z hlediska vzhledu, barvy, chuti, vůně, textury a celkové přijatelnosti) se dvěma obdobnými vzorky, zakoupenými v běžné tržní síti. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou správně interpretovány a stručně diskutovány, závěry přehledně shrnují zjištěné poznatky. Jednoduchý experiment, ale velmi pěkně zpracovaný. Zadání práce bylo splněno, práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.
| Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
|---|---|---|---|
| Splnění požadavků zadání | A | ||
| Logické členění práce | A | ||
| Kvalita zpracování výsledků | A | ||
| Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
| Využití literatury a její citace | A | ||
| Úroveň jazykového zpracování | A | ||
| Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
| Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 131343