ÁBELOVÁ, Z. Podnikatelský plán - založení cukrárny  [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselý, Josef

Po obsahové a formální stránce je práce velmi seriózně zpracována, autorka na zvoleném tématu pracovala dlouhodobě. Podnikatelský plán je zpracován s přiměřenou podrobností a je dobrým podkladem pro další realizaci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Cílem práce bylo zpracování podnikatelského plánu na založení cukrárny v městské části Brno - Židenice. Mezi stanovenými dílčími cíli bylo zpracování rešerše relevantních zdrojů informací, strategická analýza vnitřního a vnějšího okolí podniku, marketingový průzkum, dále pak vypracování podnikatelského plánu se všemi jeho dílčími aspekty. Návrhu nového podniku předcházela poměrně důkladná analytická činnost. Cíle se podařilo naplnit.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B V práci je prokázáno dobré pochopení metodiky tvorby podnikatelského plánu, z provedených analýz je patrné, že se autorka v daném oboru velmi dobře orientuje. Je rovněž dobře obeznámena s konkurenční situací na relevantním trhu. K poznatkům z této oblasti nepochybně přispěl rovněž vlastní marketingový výzkum, který autorka provedla. Je zpracována analýza rizik s návrhem relevantních opatření a harmonogram realizace.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A Poznatky získané v analytické části práce autorka uplatnila při návrhu koncepce podniku a při ekonomickém zhodnocení možností jeho fungování.
Praktická využitelnost výsledků A Diplomová práce je zjevně výsledkem dlouhodobé ambice autorky vybudovat fungující podnik. Dobrou oporou pro naplnění této ambice je i finanční plán, podpořený potřebnými výkazy, který je součástí realizační části práce. Odbornou erudici autorky dokladuje část plánu, která pojednává o produktech, výrobě a prodeji v oblasti cukrářství.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Práce je přehledně uspořádána včetně prezentovaných tabulek a grafů. Je používána odborná terminologie obvyklá v řešené oblasti.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Autorka využila řadu relevantních informačních zdrojů, zdroje jsou citovány a citace jsou uváděny v doporučeném formátu.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Koráb, Vojtěch

Jedná se o velmi dobrou diplomovou práci. Výsledky řešení jsou použitelné v praxi při zakládání malého podniku. Diplomová práce je věcně správná bez závažnějších formálních či jazykových a grafických chyb. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Diplomová práce obsahuje exaktně stanovený cíl a tím je zpracovat podnikatelský plán na založení malé cukrárny. Po prostudování celé diplomové práce mohu konstatovat, že cíl práce byl splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Zvolený postup práce je správný. Studentka použila klasickou strukturu podnikatelského plánu. V analytické části použila metodu analýzy a metodu dotazníkového průzkumu. Některé části strategické analýzy mohly být kvantifikovány.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A Zpracováním diplomové práce studentka prokázala schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich patřičné závěry.
Praktická využitelnost výsledků B Výsledky zpracování diplomové práce jsou využitelné v praxi při zakládání nového malého podniku. Výsledky mohou být případně dopracovány po zahájení podnikání.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Struktura práce je poněkud nelogická. SWOT analýza neuzavírá celou analytickou část, tak aby mohla obsahovat zjištění ze všech předcházejících částí analýzy. Po formální stránce použité rovnice neobsahují titulky.
Práce s informačními zdroji A Diplomová práce obsahuje bohatý seznam literárních zdrojů. Studentka s těmito zdroji v textu pracovala a v textu je citovala. Snad jen anglických zdrojů mohlo být použito více.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 152092