ŠABLATÚROVÁ, D. Bioaktivní peptidy a jejich využití v kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Cílem práce byla charakterizace bioaktivních peptidů, možnosti jejich produkce a inkorporace do kosmetických preparátů. V rámci práce byly použity přírodní i syntetické antimikrobiální peptidy a další mikrobiální komponenty. Vybrané aktivní preparáty byly charakterizovány z hlediska struktury a biologické aktivity, poté byly enkapsulovány do liposomů a alginátových částic. Tyto částice pak byly součástí navrženého kosmetického přípravku, u něhož byla sledována stabilita a konzervační efekt obsažených látek s biocidním účinkem. Stanovené cíle práce vycházely zčásti z námětů studentky a byly zcela splněny. V průběhu řešení práce zpracovala studentka vynikající literární rešerši zaměřenou na bioaktivní peptidy. Rychle se zapracovala i v laboratoři, takže většinu experimentů zpracovala samostatně a tvůrčím způsobem rozvíjela téma práce. V rámci práce bylo třeba zvládnout celou řadu časově náročných metod od kultivačních technik přes instrumentální metody, testování antimikroibální a antioxidační aktivity a enkapsulační techniky. Studentka připravila kosmetický výrobek a charakterizovala jeho dlouhodobou stabilitu. Studentka pravidelně využívala konzultace a projevovala nejen velký zájem o řešenou problematiku, ale i vysokou míru samostatnosti při kritickém vyhodnocení a interpretaci výsledků včetně formulace správných závěrů. Po formální a jazykové stránce je práce rovněž na velmi vysoké úrovni. Výsledkem je komplexní a nadstandardní bakalářská práce, která je zdrojem cenných informací pro navazující práce i pro potenciální aplikace v kosmetice. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím výsledným stupněm "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sikorová, Pavlína

Bakalářská práce se zabývá bioaktivními peptidy a jejich využitím v kosmetickém průmyslu. Autorka zpracovala přehled typů bioaktivních peptidů, jejich charakteristik a zaměřila se rovněž na zhodnocení jejich přínosu při použití v kosmetických přípravcích, zejména krémech. Teoretická část je zpracována čtivě, logicky členěna a jazykově na velmi dobré úrovni. V textu se vyskytují pouze ojedinělé překlepy. Kapitoly jsou podrobné a poskytují solidní přehled o tématu. Mezi formální nedostatky řadím nejednotnou barvu písma v některých částech textu. Zásadnější připomínku však mám k absenci jasného propojení teoretické části s navazujícím experimentem – zejména chybí vysvětlení souvislosti mezi popisovanými bioaktivními peptidy a bakteriocidními látkami produkovanými probiotickými kulturami. Tato skutečnost ztěžuje pochopení hlavní motivace práce a narušuje její logickou návaznost. Experimentální část je rozsáhlá a z pohledu provedení velmi hodnotná. Autorka se věnovala kultivaci mikroorganismů, zpracování vzorků, jejich analýze, přípravě enkapsulovaných částic a následně i tvorbě konkrétních kosmetických krémů s těmito částicemi obsahujícími bioaktivní látky. V této části se vyskytují drobné formální chyby, např. předčasný odkaz na kapitolu, která se nachází až dále v textu (kap. 3.2.2. odkazuje na 3.3.1.1), a několik překlepů. Celkově je však experimentální část zpracována na velmi dobré úrovni, s pečlivě vyhodnocenými výsledky a srozumitelnou prezentací. Pozitivně hodnotím šíři experimentu, množství získaných dat i jejich následnou interpretaci. Práce obsahuje 56 odborných zdrojů, které jsou převážně aktuální a byly vhodně využity. Závěrem mohu konstatovat, že stanovené cíle byly splněny. Nejvýraznější nedostatek spatřuji v neúplném a nevhodně vysvětleném propojení mezi teoretickým základem a experimentální částí, což do značné míry komplikuje celkové pochopení práce. Z těchto důvodů hodnotím bakalářskou práci stupněm B – velmi dobře – a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Logické členění práce C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Úroveň jazykového zpracování A
Využití literatury a její citace A
Kvalita zpracování výsledků A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 162048