KOHOUTOVÁ, L. Zpracování nálevu z kysaného zelí s cílem zvýšení stability a spotřebitelské přijatelnosti produktu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Hoová, Julie

Studentka Bc. Lenka Kohoutová se věnovala přípravě obohacené ovocno-zeleninové šťávy o probiotickou složku a sledování změn výrobku v průběhu skladování. Cílem práce byl výběr a charakterizace vhodných ovocných šťáv pro následné mísení se zelnou šťávu. Hlavními ukazateli bylo nutriční hledisko, ale také senzorické hodnocení. Následně byla k vybraným šťávám přidána probiotická kultura a změny výrobku v průběhu skladování byly studentkou sledovány. Stanovené cíle zadání tedy studentka splnila. Během řešení experimentální části práce studentka zvládla široké spektrum analytických metod a projevila i snahu o rozšíření znalostí v oblasti statistického zpracování výsledků, které v rámci práce aplikovala. Po celou dobu rovněž projevovala o danou problematiku zájem, pracovala aktivně a pečlivě. Dosažené výsledky dokázala zpracovat a okomentovat i s využitím dostupné literatury. Nakonec studentka dokázala navrhnout nový typ potravinového výrobku na základě získaných poznatků. Diplomovou práci studentky Bc. Lenky Kohoutové doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Předložená diplomová práce Bc. Lenky Kohoutové na se zabývá Zpracováním nálevu z kysaného zelí s cílem zvýšení stability a spotřebitelské přijatelnosti produktu. Diplomová práce v rozsahu 93 stran včetně příloh je napsaná přehledně s pečlivou úpravou. Členění práce je klasické na úvod, teoretickou část, cíle, experimentální část, výsledky a diskuze a závěr. V teoretické části je zpracovaná literární rešerše k zadanému tématu výroby kysaného zelí, mléčné fermentace a popisu složení ovocných a zeleninových šťáv. Tato část je dobře zpracovaná, shrnuje nejvýznamnější poznatky o studované problematice a je doplněna přehlednými tabulkami. V experimentální části autorka uvádí výrobcem deklarované nutriční složení použitých šťáv k přípravě směsných produktů, analýzu připravených směsných šťáv a jejich senzorické hodnocení. Pozitivně hodnotím zpracování výsledků senzorického hodnocení a analýz, které jsou uvedeny přehledně v tabulkách a grafech a podrobně popsány a komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Dosažené výsledky jsou správně okomentovány a shrnuty do závěru. Formální stránka práce je na velmi dobré úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně. Práce obsahuje celkem 59 citací z toho část představují původní práce v zahraničních časopisech a využívány jsou rovněž internetové zdroje. Předložená práce splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím celkově stupněm výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 149088