KUDRNOVÁ, M. Chování zákazníka v konkrétní oblasti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Mráček, Pavel

Práci lze vnímat jako originální. Zabývá se zajímavou problematikou deskripce chování zákazníků v poměrně specifické oblasti provozování kaváren. Ke zpracování bakalářské práce přistupovala autorka aktivně, zodpovědně a se zájmem. V práci je zřejmá schopnost využívat velkého množství informačních zdrojů, které jsou vhodně kombinovány. Stejně tak autorka prokazuje svoje schopnosti při provádění jednotlivých analýz a vyhodnocení smysluplných závěrů. Z pohledu závěrů pozitivně hodnotím sestavení jednotlivých person a map empatie, které krásně demonstrují jednotlivé spotřebitele. Na základě informací zjištěných o zákaznících jsou předloženy relevantní návrhy/doporučení pro provozovatele tohoto druhu kaváren. Práce lze pro své výstupy hodnotit jako přínosná a prakticky pro danou oblast využitelná. Otázky k obhajobě: 1) Jak moc jsou podle Vás rozdílní zákazníci "kočičích kaváren" oproti zákazníkům "klasických kaváren"? Jak moc je pak potřeba přizpůsobovat komunikaci pro jejich získání a udržení?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Výstupy práce odpovídají cílům stanoveným v zadání bakalářské práce.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B I přes protipandemická opatření, která narušila část časového prostoru využitelného k analyzování dané oblasti autorka postupovala vhodným způsobem a využila adekvátních metod.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Autorka v práci prokazuje svoji schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich adekvátní závěry.
Praktická využitelnost výsledků B Výsledky práce jsou prakticky využitelné. Hlavním přínosem jsou pak jasné definice cílových zákazníků v podobě hezky vizualizovaných person vč. mapy empatie u každé z nich. Vzhledem k povaze tématu jsou pak doporučení spíše na obecné úrovni, nicméně prakticky taktéž velice dobře využitelné.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Práce má standardní strukturu a je přehledně členěna. Autorka využívá vhodné terminologie na velice dobré jazykové úrovni. Práce je velice vhodně doplněna i o spoustu obrazového materiálu, který napomáhá jasné představě o analyzované problematice. Při využívání fotografií bych doporučil sjednotit jejich rozměry.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B V práci je využito velkého množství adekvátních informačních zdrojů, které jsou náležitě citovány. Místy pocitově citace chybí. Práce byla prověřena systémem Theses.cz. Ten určil podobnost se všemi nalezenými dokumenty pouhé 4%. Nejvyšší míra podobnosti u jednoho dokumentu je pak pouhé 1,2%.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Milichovský, František

Předložená bakalářská práce splňuje požadavky, které jsou kladené na tento typ závěrečné práce. I přes zjištěné nedostatky lze práci považovat jako standardní podklad pro rozvoj obchodních aktivit v uvedené oblasti podnikání s možností intenzivního působení na potenciální zákazníky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Bakalantka zpracovala práci na standardní úrovni. Určité výhrady má k podobě jednotlivých návrhů, které jsou velmi obecné. Vzhledem k jednotlivým návrhům práce a výslednému zhodnocení lze konstatovat, že bakalářská práce dosáhla stanoveného hlavního cíle.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup a struktura bakalářské práce odpovídá zadanému tématu. Naplnění jednotlivých kapitol je na nízké úrovni. Bakalantka nevhodně strukturuje kapitoly (např. kap. 1.2), na jejichž základě je obtížné vypracovat relevantní analytickou část. Samotná teoretická část bakalářské práce je velmi stručná.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Provedené dotazníkové šetření postrádá lepší strukturu, jelikož není vždy zřejmé, na jakou skupinu zákazníků jsou cíleny otázky. Jednotlivé zjištěné závěry analytické části nejsou plně dohledatelné v provedených analýzách. Následně pak jednotlivé návrhy nejsou plně podloženy zjištěnými výsledky.
Praktická využitelnost výsledků B Uvedené návrhy lze považovat za relevantní v případě záměru otevření kočičí kavárny. Pro nově zakládaný podnik představuje bakalářská práce zajímavý podklad pro nastavení základních parametrů, obzvláště v návaznosti na současné trendy péče o kočky s možností působení na zákaznické chování.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Z hlediska formální a jazykové stránky je bakalářská práce na dobré úrovni. Tematická struktura kapitol v analytické části bakalářské práce není vhodná, jelikož postrádá základní logiku (popis podniku - popis produktu - popis trhu - popis vnějšího prostředí).
Práce s informačními zdroji D Použité zdroje v zásadě odpovídají tématu bakalářské práce. Úroveň citací je pak v jednotlivých částech rozdílná. Některé pasáže analytické části nejsou vůbec citovány, i když by z uvedeného kontextu měly tyto pasáže být citovány (např. kap. 2.6.1, 2.6.2).
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 143213