ŠISLEROVÁ, L. Vliv skladování na mikrobiální složení francouzského sýru Saint-nectaire [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Brázda, Václav

Ve své diplomové práci se Bc. Lucie Šišlerová věnovala analýze sýru Sanit-Nectaire z francouzké oblasti centrálního pohoří V teoretické části své práce se věnovala popisu sýrů, jejich složení a popisu použitých metod. Ve výsledkové části přehledně prezentuje výsledky stanovení vybraných mikroorganismů pomocí RT-PCR a obsah mastných kyselin a těkavých látek. V rámci své práce prošla celým procesem molekulární charakterizace mikroorganismů z potravinářského výrobku od návrhu primerů, přes izolace DNA až po použití PCR, další metody použila k charakterizaci látek přítomných v tomto delikatesním výrobku. Získala originální výsledky, které úspěšně zpracovala a prezentuje ve své diplomové práci. Studentka přistoupila k řešení problematiky aktivně a prokázala dobrou orientaci ve studované problematice. Celkově hodnotím práci a přístup studentky jako výborný a hodnotím ji známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Diplomová práce studentky Bc. Lucie Šislerové „Vliv skladování na mikrobiálním složení francouzského sýru Saint-Nectaire“ se zabývá analýzou francouzského sýru typu Saint-Nectaire zakoupeného v obchodní síti. Diplomová práce v rozsahu 65 stran včetně příloh je napsána přehledně a s pečlivou úpravou. Členění práce je klasické na úvod, teoretickou část, experimentální část, výsledky a diskuze a závěr. Teoretická část je zaměřena na popis technologie výroby sýrů a na charakterizaci sýra Saint-Nectaire. Popisuje látky, které vznikají při zrání sýra a mohou senzoricky ovlivnit jeho vlastnosti. Dále popisuje metody použité ke stanovení těchto látek. V experimentální části se studentka zabývala stanovením obsahu mastných kyselin, aromatických látek a vybraných mikroorganismů. Ke stanovení těchto látek využívala instrumentální analytické metod jako GC-MS s SPME extrakcí a Real-time PCR (RT-PCR) s následnou vysokorozlišovací analýzou křivek tání (HRM analýza). Kromě těchto analýz byla provedena i senzorická analýza vzorků sýra. Naměřené výsledky jsou zpracovány přehledně v tabulkách a grafech a podrobně popsány a komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Jednotlivé experimenty na sebe logicky navazují, získané výsledky jsou vhodně interpretovány i diskutovány. Závěry diplomové práce jsou formulovány jasně a přehledně a odpovídají experimentálním poznatkům. Práce obsahuje celkem 72 citací, část představuje původní práce v zahraničních časopisech a využívány jsou rovněž internetové zdroje. Mám jednu drobnou připomínku v textu je vhodnější používat označení obrázek i pro grafy. Předložená práce splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139028