CVRKOVÁ, J. Stanovení lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. .

Posudky

Posudek vedoucího

Svoboda, Zdeněk

Posluchačka 5. ročníku FCH VUT v Brně Bc. Jana Cvrková začala pod mým vedením pracovat na problematice diplomové práce na jaře roku 2009. Jejím úkolem bylo optimalizovat extrakci stanovení lipidů a optimalizovat stanovení zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene metodou plynové chromatografie. Studentka pracovala na zadaném úkolu samostatně, velmi rychle se orientovala v analytické laboratoři. V experimentální části velmi dobře zvládla jak metodu přípravy vzorků na fluidním extraktoru, tak i technicky náročnou práci s plynových chromatografem. V průběhu řešení diplomové práce optimalizovala extrakční metodu lipidů ze vzorků ječmene. Dále musela optimalizovat metodu vhodnou pro přípravu metylesterů mastných kyselin a optimalizovat jejich stanovení na plynovém chromatografu. Diplomantka pracovala systematicky a svědomitě. Při experimentální práci a zpracování výsledků plně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které účelně doplnila studiem doporučené literatury. Jako vedoucí diplomové práce hodnotím laboratorní činnost i dosažené výsledky diplomantky Bc. Jany Cvrkové známkou "A - výborně".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce je zaměřena na problematiku stanovení lipidů a mastných kyselin ve vzorcích ječmenných obilek. Lipidy byly extrahovány moderní extrakční metodou na fluidním loži (FBE), mastné kyseliny byly převedeny na methylestery esterifikací methanolickým roztokem KOH a stanoveny plynovou chromatografií. Celý postup byl optimalizován a validován. Validovaná metoda byla poté použita pro stanovení obsahu mastných kyselin ve 20 vybraných odrůdách ječmene. Teoretická část práce je zpracována výborně, vytkla bych jen nesprávné číslování citovaných zdrojů, k formální stránce nemám zásadní připomínky. Experimentální část je velmi dobrá, mám jen několik drobných připomínek a dotazů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 28937