CVRKOVÁ, J. Stanovení lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. .
Posluchačka 5. ročníku FCH VUT v Brně Bc. Jana Cvrková začala pod mým vedením pracovat na problematice diplomové práce na jaře roku 2009. Jejím úkolem bylo optimalizovat extrakci stanovení lipidů a optimalizovat stanovení zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene metodou plynové chromatografie. Studentka pracovala na zadaném úkolu samostatně, velmi rychle se orientovala v analytické laboratoři. V experimentální části velmi dobře zvládla jak metodu přípravy vzorků na fluidním extraktoru, tak i technicky náročnou práci s plynových chromatografem. V průběhu řešení diplomové práce optimalizovala extrakční metodu lipidů ze vzorků ječmene. Dále musela optimalizovat metodu vhodnou pro přípravu metylesterů mastných kyselin a optimalizovat jejich stanovení na plynovém chromatografu. Diplomantka pracovala systematicky a svědomitě. Při experimentální práci a zpracování výsledků plně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které účelně doplnila studiem doporučené literatury. Jako vedoucí diplomové práce hodnotím laboratorní činnost i dosažené výsledky diplomantky Bc. Jany Cvrkové známkou "A - výborně".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce je zaměřena na problematiku stanovení lipidů a mastných kyselin ve vzorcích ječmenných obilek. Lipidy byly extrahovány moderní extrakční metodou na fluidním loži (FBE), mastné kyseliny byly převedeny na methylestery esterifikací methanolickým roztokem KOH a stanoveny plynovou chromatografií. Celý postup byl optimalizován a validován. Validovaná metoda byla poté použita pro stanovení obsahu mastných kyselin ve 20 vybraných odrůdách ječmene. Teoretická část práce je zpracována výborně, vytkla bych jen nesprávné číslování citovaných zdrojů, k formální stránce nemám zásadní připomínky. Experimentální část je velmi dobrá, mám jen několik drobných připomínek a dotazů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B |
eVSKP id 28937