KALÁBOVÁ, J. Ekologická produkce hroznů a výroba vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Omelková, Jiřina

-

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pořízka, Jaromír

Cílem této práce bylo vypracování literárního přehledu k problematice pěstování a výroby vína v rámci systému ekologické produkce. V praktické částí řešitelka experimentovala s extrakty šalveje lékařské a zkoumala jejich vliv na růst vybraných kmenů kvasinek v laboratorních podmínkách. Propojení teoretické a experimentální práce je ne úplně jasné. V teorii mi chybí podrobné informace o bylinných extraktech, způsobu použití a jasném cíli aplikace těchto biopreparátů v ekologickém vinohradnictví a výrobě vína. V charakteristice vybraných kvasinek postrádám informace o úloze jednotlivých kmenů v technologii výroby vína. Z experimentální části vyplývá, že extrakt ze stonků šalvěje lékařské inhibuje růst dvou ze šesti vybraných kmenů. Není však dostatečně odiskutované, jaký konkrétní význam toto zjištění má pro pěstování a výrobu vína, zda má smysl tento biopreparát používat. Řešitelka pracovala celkem s 37 literárními zdroji. Značnou část tvoří zdroje internetové, z nichž některé směřují pouze na domovskou stránku . Citace jsou ve správném formátu. Úroveň jazykového zpracování je vysoká, v práci se nevyskytují gramatické chyby. Úroveň zpracování je dobrá, jak z pohledu typografie, tak i kvalitou obrázků a tabulek. Vzhledem k výše uvedenému, hodnotím práci známkou B a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 38943