LANGER, M. Produkce obohacené směsné biomasy kokultivací vybraných kmenů kvasinek a mikrořas [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Předložená diplomová práce studenta Marka Langera se zabývá produkcí obohacené směsné biomasy karotenogenních kvasinek a mikrořas s využitím potravinářských odpadů. Toto atraktivní téma v biotechnologii získává více a více na významu, protože umožňuje aplikovat principy cirkulární ekonomiky a zároveň aplikovat biologický stres daný kokultivací těchto mikroorganismů v jednom médiu. Experimentální práce vyžadovala vysokou míru samostatnosti, ochotu učit se novým věcem a pečlivost při plánování a provádění jednotlivých experimentů. Student zvládl všechny zadané úkoly a cíle. Osvojil si náročné mikrobiologické kokultivační techniky. Zároveň také zvládl techniky extrakce a následné analýzy pomocí chromatografických technik. Student vynikal svým proaktivním přístupem a samostatností v dané problematice. Výsledky této diplomové práce poskytují důležité výsledky v oblasti biotechnologii kokultivací a cirkulární ekonomiky. Získaná data poskytují ucelený základ pro provedení pro možný scale-up do větších objemů. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Bc. Marek Langer se ve své diplomové práci zaměřené na produkci obohacené směsné biomasy kokultivací vybraných kmenů kvasinek a mikrořas zabýval velice aktuálním tématem. Samotná kokultivace může představovat různé výhody a levnější alternativy oproti běžným kultivacím jednotlivých mikroorganismů. Teoretický text práce představuje přehlednou rešerši zaměřenou na vybrané téma. Popisuje vybrané kvasinky, řasy, sledované metabolity a jejich podrobnou biosyntézu. V experimentální části práce student provedl řadu kokultivačních experimentů kvasinek a řas na různých typech produkčních médií s využitím odpadních materiálů. Výsledky jsou zpracovány přehledně převážně do grafů, ke kterým vždy náležel krátký komentář. Velmi pozitivně hodnotím další samostatnou kapitolu se statistickým vyhodnocením kokultivací. Na závěr byla provedená kokultivace kvasinky a řasy ve velkoobjemovém fermentoru. Vedle klasického vyhodnocení produkčních vlastností po kultivaci zde nalezneme i průběžné růstové charakteristiky během experimentu. Během čtení práce je vidět, že student se stavěl k zadanému tématu velice pečlivě. Hezky zpracovaná řešerše sestává z řady převážně zahraničních publikací. Celá práce je sepsána s minimem překlepů a formálních chyb. Můžu upozornit jedině na obrázek č. 40, kde chybí u samotné řasy sloupec pro množství biomasy a lipidů. Rozsáhla experimentální část práce si vyžadovala dobré plánování časově náročných experimentů a důkladnost při zpracovaní velkého množství vzorků po ukončených kultivacích. Z výše uvedeného můžu konstatovat, že student Bc. Marek Langer splnil zadané cíle práce nadstandardně, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 149074