ŠPRLÁKOVÁ, K. Vliv způsobu pěstování vinné révy na kvalitu vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Studentka se ve své bakalářské práci věnovala sledování vybraných chemických parametrů během kvasného procesu vinných moštů získaných různým způsobem pěstování. Pozitivně hodnotím aktivní, pečlivou a samostatnou práci studentky i zpracování a interpretaci získaných výsledků, ke kterému použila znalostí získaných rešerší i během studia. Doporučuji práci k obhajobě a hodnotím velmi dobře B
Předložená bakalářská práce má 41 stran textu. Teoretická část je zpracována velmi dobře, srozumitelně a logicky. Autorka zde většinou správně cituje 29 informačních zdrojů. Pominu-li drobné typografické chyby, mám tyto připomínky: s. 15 - je uveden chybný vzorec kyseliny jablečné, s. 21 - nejsou vysvětleny zkratky uvedené v textu, v práci není ani jejich seznam, s. 23 - v této kapitole se pojednává o principech chemických rozborů vína a nepatří sem konkrétní postup, ani výpočet hustoty při pyknometrickém stanovení ethanolu ve víně. Naproti tomu experimentální část má pouze průměrnou, či podprůměrnou úroveň. Z pracovních postupů (s. 28) nevyplývá, že byly vzorky při stanovení sacharidů ředěny, jak je uvedeno v tabulkách 4 a 5. Proto není možné tyto experimenty reprodukovat a ani ověřit správnost výsledků. Koncentrace standardů uvedené na s. 28 jsou 10krát vyšší než hodnoty uvedené u příslušné kalibrační křivky (s. 31). Které koncentrace jsou správné? Experimentální výsledky jsou stručně komentovány, ale úplně chybí jejich diskuse. V závěru autorka učinila pokus o srovnání obsahu alkoholu a sušiny u vín z ekologické a integrované produkce, ale bohužel tento přístup neuplatnila u sacharidů. Poslední věta ze závěru není dle mého názoru dostatečně experimentálně doložena.
eVSKP id 38904