ŠPRLÁKOVÁ, K. Vliv způsobu pěstování vinné révy na kvalitu vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Studentka se ve své bakalářské práci věnovala sledování vybraných chemických parametrů během kvasného procesu vinných moštů získaných různým způsobem pěstování. Pozitivně hodnotím aktivní, pečlivou a samostatnou práci studentky i zpracování a interpretaci získaných výsledků, ke kterému použila znalostí získaných rešerší i během studia. Doporučuji práci k obhajobě a hodnotím velmi dobře B

Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hrstka, Miroslav

Předložená bakalářská práce má 41 stran textu. Teoretická část je zpracována velmi dobře, srozumitelně a logicky. Autorka zde většinou správně cituje 29 informačních zdrojů. Pominu-li drobné typografické chyby, mám tyto připomínky: s. 15 - je uveden chybný vzorec kyseliny jablečné, s. 21 - nejsou vysvětleny zkratky uvedené v textu, v práci není ani jejich seznam, s. 23 - v této kapitole se pojednává o principech chemických rozborů vína a nepatří sem konkrétní postup, ani výpočet hustoty při pyknometrickém stanovení ethanolu ve víně. Naproti tomu experimentální část má pouze průměrnou, či podprůměrnou úroveň. Z pracovních postupů (s. 28) nevyplývá, že byly vzorky při stanovení sacharidů ředěny, jak je uvedeno v tabulkách 4 a 5. Proto není možné tyto experimenty reprodukovat a ani ověřit správnost výsledků. Koncentrace standardů uvedené na s. 28 jsou 10krát vyšší než hodnoty uvedené u příslušné kalibrační křivky (s. 31). Které koncentrace jsou správné? Experimentální výsledky jsou stručně komentovány, ale úplně chybí jejich diskuse. V závěru autorka učinila pokus o srovnání obsahu alkoholu a sušiny u vín z ekologické a integrované produkce, ale bohužel tento přístup neuplatnila u sacharidů. Poslední věta ze závěru není dle mého názoru dostatečně experimentálně doložena.

Navrhovaná známka
C

eVSKP id 38904