BUKVIC, T. Výroba nožů a jejich tepelné zpracování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Němec, Karel

Student si téma závěrečné práce vymyslel sám, díky čemuž přistoupil k jeho řešení velmi zodpovědně a předkládaná práce odpovídá svým rozsahem požadavkům na tento typ prací kladeným. Autor se vyvaroval závažných chyb a formálních nedostatků a celkové zpracování tématu je na dobré úrovni. Informace pro zpracování bakalářské práce čerpal jak z tištěné literatury, tak z elektronických médií. Autorův přístup lze označit za velmi aktivní, navíc teoreticky získané poznatky převedl ihned do praxe ve formě výroby nože. Práci proto doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Doležal, Pavel

Charakteristika problematiky bakalářské práce Tomáše Bukvice bylo vypracování přehledu o výrobě nožů s důrazem na materiály používané k jejich výrobě. Dále měly být popsány postupy tepelného zpracování nožů a jejich vliv na výsledné vlastnosti materiálu. Závěr by měl obsahovat praktickou ukázku výroby nože a zhodnocení jednotlivých typů materiálů a hlediska jejich volby pro konkrétní použití nože. Cílem bakalářské práce mělo být dosažení popisu technologie výroby nožů, materiálů vhodných pro čepele nožů, tepelného zpracování čepelí nožů a hledisky volby materiálu nožů. Bakalářská práce je rozdělena do dílčích kapitol obsahuje souhrn materiálů používaných pro výrobu nožů, popisuje základní geometrie ostří, konstrukce čepele, výroby čepele a základní historický popis tepelného pracování. Kapitola výroby čepele se opírá pouze o jeden literární zdroj pochybné kvality. Kapitola věnovaná tepelnému zpracování neobsahuje například žíhání na měkko a zušlechťování na sekundární tvrdost. Praktická část je pouze popisem výroby kuchyňského nože s fotodokumentací jednotlivých operací a postřehů autora práce. V bakalářské práci se vyskytují netechnické výrazy, stylistické chyby, chybějící odkazy na obrázky, atd. Autor práce také nevyužil doporučených literárních zdrojů. Celkově hodnotím bakalářskou práci Tomáše Bukvice známkou C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 112963