BUKVIC, T. Výroba nožů a jejich tepelné zpracování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Student si téma závěrečné práce vymyslel sám, díky čemuž přistoupil k jeho řešení velmi zodpovědně a předkládaná práce odpovídá svým rozsahem požadavkům na tento typ prací kladeným. Autor se vyvaroval závažných chyb a formálních nedostatků a celkové zpracování tématu je na dobré úrovni. Informace pro zpracování bakalářské práce čerpal jak z tištěné literatury, tak z elektronických médií. Autorův přístup lze označit za velmi aktivní, navíc teoreticky získané poznatky převedl ihned do praxe ve formě výroby nože. Práci proto doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | A | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | B | ||
Vlastní přínos a originalita | A | ||
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | B | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | B | ||
Práce s literaturou včetně citací | B | ||
Samostatnost studenta při zpracování tématu | A |
Charakteristika problematiky bakalářské práce Tomáše Bukvice bylo vypracování přehledu o výrobě nožů s důrazem na materiály používané k jejich výrobě. Dále měly být popsány postupy tepelného zpracování nožů a jejich vliv na výsledné vlastnosti materiálu. Závěr by měl obsahovat praktickou ukázku výroby nože a zhodnocení jednotlivých typů materiálů a hlediska jejich volby pro konkrétní použití nože. Cílem bakalářské práce mělo být dosažení popisu technologie výroby nožů, materiálů vhodných pro čepele nožů, tepelného zpracování čepelí nožů a hledisky volby materiálu nožů. Bakalářská práce je rozdělena do dílčích kapitol obsahuje souhrn materiálů používaných pro výrobu nožů, popisuje základní geometrie ostří, konstrukce čepele, výroby čepele a základní historický popis tepelného pracování. Kapitola výroby čepele se opírá pouze o jeden literární zdroj pochybné kvality. Kapitola věnovaná tepelnému zpracování neobsahuje například žíhání na měkko a zušlechťování na sekundární tvrdost. Praktická část je pouze popisem výroby kuchyňského nože s fotodokumentací jednotlivých operací a postřehů autora práce. V bakalářské práci se vyskytují netechnické výrazy, stylistické chyby, chybějící odkazy na obrázky, atd. Autor práce také nevyužil doporučených literárních zdrojů. Celkově hodnotím bakalářskou práci Tomáše Bukvice známkou C.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | B | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | C | ||
Vlastní přínos a originalita | C | ||
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry | C | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | D | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | C | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | C | ||
Práce s literaturou včetně citací | C |
eVSKP id 112963