ŠIMEČKOVÁ, V. Podnikatelský plán pro uvedení nového produktu na trh [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Ulč, Jakub

Cílem práce byl návrh podnikatelského záměru a objektivní zhodnocení vhodnosti realizace podnikatelského záměru, uvedení konkrétního nového produktu na trh, pro již existující podnik. Cíl shledávám jako splněný. Návrhy jsou vytvořeny na velmi dobrém teoretickém základu, vycházejí ze zpracovaných analýz na velmi dobré úrovni. Návrh podnikatelského záměru je komplexní, s důrazem na finanční zhodnocení potenciální realizace, ve třech možných scénářích. Kladně hodnotím samotný podnikatelský nápad a využití současných eko-trendů. Součástí avšak nejsou případná rizika záměru, či harmonogram jednotlivých činností. Práce je na odpovídající odborné i formální úrovni, s relevantním počtem využitých odborných zdrojů. Práci doporučuji k obhajobě. Otázka k obhajobě: O jaký další produkt z mycelia by daný podnik mohl v budoucnu rozšířit svoje portfolio nabízených produktů, s ohledem na jeho omezené zdroje?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Fibingr,, Dušan

Celkově považuji práci v kontextu zvyklostí rozsahu bakalářských prací na jiných univerzitách v ČR (12 let jsem přednášel na PEF Mendelovy univerzity v Brně) za vysoce nadstandardní, a to jak svým rozsahem, tak schopností aplikace získaných teoretických poznatků do praktického využití. Je zjevné, že autorka pronikla hluboko do praktického fungování zkoumané firmy a věnovala se detailně jak zamýšlenému produktu, tak analýze vnějšího prostředí. V části teoretických poznatků považuji za mírně nadbytečné se věnovat v takovém rozsahu obecným poznatkům typu co je podnikání atp. Naopak, vzhledem k významnosti finančního plánu absentuje v teoretické části metodologie kalkulací jednicových nákladů, kalkulace fixních či variabilních nákladů atp. V praktické části je zjevné, že autorka věnovala detailní pozornost provozu společnosti a kalkulaci nákladů. Z hlediska kalkulace nákladů považuji kalkulaci za precizní, ovšem s výhradou, že se nezabývala dostatečně též opotřebením dlouhodobého majetku. To může být zapříčiněno tím, že společnost již získala investici investorů a z toho pořídila potřebné technologie, tj. je možné považovat tuto položku za tzv. "sunk cost", což je metodologicky správně. Můžeme se odlišovat v názoru s vedoucím práce, zda odpisy majetku kalkulovat do jednicových nákladů, ovšem můj názor je, že metodicky do kalkulace tyto náklady patří, aby byla zajištěna reprodukce dlouhodobého majetku. Pokud vedoucí práce začlenění odpisů do kalkulace nepožadoval, je třeba to však takto respektovat, proto tento komentář není výtkou k práci, pouze metodologickým doporučením. Z hlediska praktické využitelnosti je pro zkoumanou firmu myco s.r.o. nepochybně práce významným přínosem. Je třeba však upozornit, že se jedná o odhad budoucích nákladů a výnosů, které musí být pravidelně verifikovány. Současně, je zcela zjevné, že poměr vysokých fixních nákladů, tvořených, zejména správní (a odbytovou) režií vs. nízkých variabilních nákladů (osobní, energetické a materiálové), povedou k tomu, že při razantním nárůstu produkce, kterou považuji za nezbytnou, dojde k zásadnímu posunu v kalkulačních vzorcích. Práci považuji za vysoce přesahující obvyklý rozsah bakalářských prací, zdařilou, detailní, odborně na odpovídající úrovni a proto doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 151869