KOSTOVOVÁ, I. Využití vybraných molekulárních metod k metabolické charakterizaci průmyslově významných kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Ing. Iveta Kostovová zahájila studium v doktorském studijním programu „Chemie a technologie potravin“, obor Potravinářská chemie v roce 2013 a práci předkládá k obhajobě v rámci řádné doby prezenčního studia prodloužené z důvodu pandemie Covid-19. V dubnu 2021 předložila disertační práci na téma „Využití vybraných molekulárních metod k metabolické charakterizaci průmyslově významných kvasinek“. Práce je vypracována v anglickém jazyce. Studentka řešila disertační práci v prezenční i kombinované formě převážně v laboratořích ÚCHPBT FCH VUT v Brně, část experimentů byla provedena v zahraničí. V rámci doktorského studia byly realizovány všechny experimenty, doktorandka splnila veškeré předepsané zkoušky a úspěšně složila i státní doktorskou zkoušku. V průběhu studia absolvovala ing. Kostovová několik dlouhodobých i krátkodobých tuzemských i zahraničních stáží. Ze zahraničních stáží je třeba uvést jednak 7-měsíční stáž na INRA, Institut Micalis, Grignon (Francie) zaměřenou na molekulární metody při studiu karotenogenních kvasinek a jejich genetické modifikace. Dále studentka 4 měsíce pracovala v laboratořích University of Graz, Yeast Genetic and Molecular Biology Group, Graz (Rakousko), kde se věnovala využití moderních instrumentálních technik k analýze metabolitů biotechnologicky významných kvasinek. V průběhu řešení disertační práce se ing. Kostovová podílela mimo jiné též na výukových aktivitách (Praktikum z instrumentální analýzy) a rovněž se podílel formou konzultování na vedení studentských závěrečných prací. Dosažené výsledky byly prezentovány formou 3 přjatých publikací v časopisech s IF, 4 příspěvků s plným textem uveřejněných ve sbornících a 7 abstraktů. Autorka vystupovala aktivně formou přednášek na mezinárodních konferencích a konferencích s mezinárodní účastí konaných v ČR a SR. Je rovněž spoluautorkou zapsaného užitného vzoru s názvem "Suchá biomasa karotenogenních kvasinek druhu C.capitatum CCY10-1-2 pro krmivářské účely " (užitný vzor CZ 28679, zapsán 2015). Ing. Kostovová je komplexní odborník s řadou teoretických i praktických zkušeností v oblasti práce s mikroorganismy, fermentačních technologií, molekulárních metod a genových technologií a instrumentální analýzy metabolitů. Je třeba vyzdvihnout její mimořádnou houževnatost a schopnost dokončit disertační práci i ve ztížených podmínkách. Dokázala se též adaptovat v průběhu poměrné krátkého času na podmínky práce v různých mezinárodních týmech a dosáhnout kvalitní výsledky. Uvedené vlastnosti jsou základem pro její současné i budoucí úspěšné uplatnění v praxi. Získané výsledky zadaného tématu byly shrnuty ve zdařilé a rozsáhlé disertační práci, která dokumentuje komplexní přístup k práci, vysokou odbornou úroveň a přehled ing. Kostovové ve studované tématice. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a v souladu s platnou legislativou doporučuji, aby byla disertační práce přijata k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení byla ing. Ivetě Kostovové udělena vědecká hodnost Ph.D.

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Brázda, Václav

Navrhovaná známka

Kráčmar, Stanislav

Oponentský posudek na dizertační práci Ing. Iveta Kostovová USE OF SOME MOLECULAR TECHNIQUES TO METABOLIC CHARACTERIZATION OF INDUSTRIALLY SIGNIFICANT YEASTS VYUŽITÍ VYBRANÝCH MOLEKULÁRNÍCH METOD K METABOLICKÉ CHARAKTERIZACI PRŮMYSLOVĚ VÝZNAMNÝCH KVASINEK Školitelka: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Předložená dizertační práce je psána v jazyce anglickém v rozsahu 186 stran se zaměřením na studium vybraných molekulárních metod k metabolické charakterizaci průmyslově vyráběných karotenogenních kvasinek. Práce je psána na výborné jazykové úrovni se strukturovanou a pěknou formální úpravou, vyskytují se jen drobnosti, které nikterak neovlivňují a nesnižují kvalitu předkládané práce. Dizertační práce sestává z 10 kapitol dle klasického členění – Úvod, Teoretická část, Cíle, Materiál, Metody, Výsledky a diskuze, Závěry, Seznam zkratek a Přílohy. Seznam literatury (s. 145-162) v obsahu dizertační práce však chybí. Životopis a přehled publikační činnosti autorky. Abstrakty v jazyce anglickém a českém, vystihují řešenou problematiku, jsou správně formulovány, mají metodický, materiálový a výsledkový charakter. Klíčová slova jsou dostačující, odpovídají cílům a obsahu práce. Teoretická část je v první části zaměřena na studium kvasinek, jejich morfologickými a fyziologickými aktivitami. Velice podrobně je popsána jejich taxonomie, produkce kvasinkových metabolitů lipidů, mastných kyselin, sterolů a faktory ovlivňující produkci lipidových metabolitů (teplota, nutriční omezení a dopad fyzikálních a chemických mutagenů). Druhá část podrobně popisuje molekulární metody pro identifikaci a genetické modifikace kvasinek, technice a metodám izolace lipidových sloučenin, metodám vysoce účinné kapalinové chromatografie a plynové chromatografie. Kapitola je napsána na vysoké odborné úrovni, přehledně a k této části mám jen připomínky k různé prezentaci literárních zdrojů v závorkách v rozsahu celé práce, např. na s. 40 [14, 13, 77, 76] atd., zpravidla se píší chronologicky; chybějící mezery v názvech kvasinek, např. R. toruloides a jiné (s. 36, 78, atd.). Cíle práce jsou formulovány stručně a výstižně do 5 dílčích cílů zaměřených na dopad fenotypu na produkční vlastnosti karotenoidních kvasinek, dopadu poměru C/N a inhibičních metabolismů na metabolismus karotenoidů, využívání metod genetické transformace a mutageneze a variabilitou produktů metabolitů mezi různými druhy karotenoidních kvasinek. Po prostudování práce mohu konstatovat, že tyto byly splněny. Experimentální část v kapitole Metody je zaměřena na metody kultivace a jejich podmínky, kvantifikaci biomasy, analýzu spotřeby substrátu, extrakci lipidových sloučenin, analýzu kvasinkových metabolitů, molekulární metody a experimenty mutageneze. V této kapitole nejsou uvedeny metody statistického zpracování získaných dat, ač se o nich zmiňujete např. v kap. 6.5.1 a tabulkách. Vše vychází z metodik pracovišť, na kterých byly experimenty uskutečněny. K jednotlivým metodickým postupům nemám připomínky. Upozorňuji na ne zcela správné vyjadřování hmotnostních jednotek v rozsahu celé práce (g/l, vs. g/L..g.l-1, apod.). Kapitola Výsledky a diskuze je psána přehledně a srozumitelně, zjištění jsou podporována vhodnými a přehlednými tabulkami, grafy, obrázky a bohatě diskutovány s jinými autory. Rovněž v této části si dovoluji upozornit na správné vyjadřování hmotnostních jednotek. Zabývali jste se opakovatelností a reprodukovatelností? Znáte českého zakladatele biotechnologií v oblasti potravinářských produktů? Říkají Vám něco „Trousilovy metody“? Pro jaký druh živočichů (přežvýkavá vs. nepřežvýkavá) byste využila poznatky z vaší práce? Závěry dizertační práce jsou správně interpretovány a mohou sloužit pro další zkoumání problematiky v oblasti teorie a praxe, vycházejí z výsledků jednotlivých experimentů, jsou věcně prezentovány a vlastních zkušeností autorky a členů tvůrčích kolektivů. Velmi detailně jsou popsány jednotlivé kroky plnění stanovených cílů. Seznam použitých zkratek odpovídá uvedenému textu. Literární přehled je tvořen 162 citacemi domácích a zahraničních autorů, v rozsahu celé práce je použita jednotná citace. Součástí dizertační práce jsou Publikační aktivity dizertantky, ve kterých prokazuje schopnost vědecky tvořit, pracovat a vést týmovou práci, je autorkou či spoluautorkou 3 vědeckých prací (Q1-Q4), jednoho Užitného vzoru a 11 konferenčních příspěvků. Závěr Předložená dizertační práce Ing. Ivety Kostovové splňuje po stránce vědecké, obsahové a formální požadavky stanovené příslušnými vyhláškami pro získání vědecko-akademické hodnosti. Na základě uvedeného navrhuji, aby Ing. Ivetě Kostovové byla po úspěšné obhajobě udělena akademická hodnost Ph.D. ve Studijním programu Chemie a technologie potravin, Studijním oboru Potravinářská chemie. V Brně dne 3.5. 2021 prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.

Navrhovaná známka

eVSKP id 135565