ŽLEBKOVÁ, L. Příprava a charakterizace potravin a doplňků stravy s obsahem vybraných vitamínů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Studentka Lucie Krupičková se ve své práci zabývala přípravou a charakterizací potravin a doplňků stravy s obsahem vybraných hydrofilních vitamínů. Cílem práce pak byla příprava a charakterizace funkčních potravin a moderních doplňků stravy s obsahem těchto vybraných vitamínů. Stanovené cíle zadání studentka zcela splnila. V průběhu řešení experimentální části práce pak studentka projevovala velký zájem o studovanou problematiku, pracovala navíc velmi aktivně a s přehledem zvládala práci v laboratoři i za využití řady různých technik. Postup práce i výsledky také průběžně konzultovala. Získané výsledky své práce pak přehledně zpracovala a velmi dobře okomentovat. Při psaní teoretické části práce pak také prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Studium literatury a její zpracování | A |
Předložená bakalářská práce Lucie Krupičkové se zabývá optimalizací stanovení vitamínů skupiny B a vitamínu C pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s následnou analýzou jejich enkapsulované formy v podobě liposomů. Práce byla vytvořena na základě potenciální fortifikace potravin, a to především cereálií. V teoretické části autorka práce podrobně popisuje vlastnosti jednotlivých analyzovaných vitamínů, metody jejich stanovení a dále samotnou enkapsulaci. V dalších kapitolách se zabývá problematikou fortifikace a screeningem fortifikovaných potravin na českém trhu. V teoretické části bych vytkla horší kvalitu u některých obrázků chemických struktur vitamínů. V rámci experimentální práce byla optimalizována metoda HPLC pro stanovení vybraných vitamínů, kterou studentka využila pro následnou analýzu enkapsulovaných vitamínů v liposomech. U liposomů s enkapsulovanými vitamíny byla také stanovena velikost a stabilita. Významnou částí práce je poté samotné stanovení stability různých forem liposomů s enkapsulovanými vitamíny v modelovém prostředí trávicích šťáv. V rámci optimalizace HPLC metody mi v práci chyběla souhrnná tabulka dílčích kroků. Práce je jinak přehledná a splňuje zadání. Práci Lucie Krupičkové doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využití literatury a její citace | A |
eVSKP id 131451