CIFFROVÁ, K. Stanovení nutričních hodnot a antioxidační kapacity různých jedlých okopanin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Cílem předložené bakalářské práce Karolíny Ciffrové bylo stanovení nutričních hodnot a antioxidační kapacity různých jedlých okopanin. Téma bylo vybráno díky zvyšující se pozornosti spotřebitelů o méně známé druhy potravin, které v současnosti můžou doplnit stávající jídelníček. Studentka zpracovala přehlednou rešerši na dané téma s využitím řady odborných publikací. V rámci experimentální části práce byla provedena širší nutriční charakterizace různých odrůd brambor (klasické žlutomasé, červené i fialové), dále také míň tradičních druhů (topinambur, maniok, batát). Byla využita řada analytických metod a instrumentálních technik. Ze získaných výsledků byly vyhodnoceny možnosti dalšího nutričního využití. Studentka přistupovala k řešení práce zodpovědně a se zájmem o danou problematiku. Aktivně využívala konzultace, po kterých byla schopna pracovat zcela samostatně. Musím ocenit její celkový postoj k řešení práce. Zvládla množství analytických metod a postupů. Prokázala aktivní přístup k vyhodnocení výsledků, interpretaci získaných dat a jejich diskuzi. Všechny cíle zadání bakalářské práce byly splněny. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím předkládanou práci stupněm výborně (A) a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Studentka Karolína Ciffrová se ve své bakalářské práci zabývala analýzou různých jedlých okopanin. Bakalářská práce je logicky členěna. V teoretické části se studentka zaměřila na chemické složení brambor, popis vybraných okopanin, změny nutrientů při technologických úpravách a na metody použité k charakterizaci vzorků. V práci bylo použito adekvátní množství zdrojů, osobně bych uvítala více odborných anglických článků. V rámci experimentální části práce se studentka věnovala nutričnímu složení vybraných okopanin. Diskuse a výsledky práce jsou uspořádány logicky, doplněné adekvátním množství grafů, které jsou vhodně okomentovány. V závěru práce mi chybí zhodnocení, která z vybraných okopanin vykazovala nejzajímavější nutriční složení. V práci se vyskytují typografické chyby a překlepy. Mnou uvedené připomínky ale nesnižují úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 148943