CIFFROVÁ, K. Stanovení nutričních hodnot a antioxidační kapacity různých jedlých okopanin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Cílem předložené bakalářské práce Karolíny Ciffrové bylo stanovení nutričních hodnot a antioxidační kapacity různých jedlých okopanin. Téma bylo vybráno díky zvyšující se pozornosti spotřebitelů o méně známé druhy potravin, které v současnosti můžou doplnit stávající jídelníček. Studentka zpracovala přehlednou rešerši na dané téma s využitím řady odborných publikací. V rámci experimentální části práce byla provedena širší nutriční charakterizace různých odrůd brambor (klasické žlutomasé, červené i fialové), dále také míň tradičních druhů (topinambur, maniok, batát). Byla využita řada analytických metod a instrumentálních technik. Ze získaných výsledků byly vyhodnoceny možnosti dalšího nutričního využití. Studentka přistupovala k řešení práce zodpovědně a se zájmem o danou problematiku. Aktivně využívala konzultace, po kterých byla schopna pracovat zcela samostatně. Musím ocenit její celkový postoj k řešení práce. Zvládla množství analytických metod a postupů. Prokázala aktivní přístup k vyhodnocení výsledků, interpretaci získaných dat a jejich diskuzi. Všechny cíle zadání bakalářské práce byly splněny. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím předkládanou práci stupněm výborně (A) a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bendová, Agáta

Studentka Karolína Ciffrová se ve své bakalářské práci zabývala analýzou různých jedlých okopanin. Bakalářská práce je logicky členěna. V teoretické části se studentka zaměřila na chemické složení brambor, popis vybraných okopanin, změny nutrientů při technologických úpravách a na metody použité k charakterizaci vzorků. V práci bylo použito adekvátní množství zdrojů, osobně bych uvítala více odborných anglických článků. V rámci experimentální části práce se studentka věnovala nutričnímu složení vybraných okopanin. Diskuse a výsledky práce jsou uspořádány logicky, doplněné adekvátním množství grafů, které jsou vhodně okomentovány. V závěru práce mi chybí zhodnocení, která z vybraných okopanin vykazovala nejzajímavější nutriční složení. V práci se vyskytují typografické chyby a překlepy. Mnou uvedené připomínky ale nesnižují úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace B
Kvalita zpracování výsledků A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 148943