HORNÁKOVÁ, M. Stanovení aromatických látek v tavených sýrových analozích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Cílem této bakalářské práce bylo identifikovat a kvantifikovat aromatické látky ve vybraných vzorcích tavených sýrových analogů s přídavkem různých druhů rostlinných tuků. Jednotlivé vzorky byly v závěru srovnány z hlediska celkového obsahu a obsahu jednotlivých chemických skupin identifikovaných těkavých aromatických látek. Pro stanovení aromaticky aktivních látek byla použita plynová chromatografie ve spojení s extrakcí na SPME vlákno (SPME-GC). Práce je součástí rozsáhlejší studie, která se zabývá problematikou tavených sýrových analogů, navazuje na experimenty provedené v předchozích diplomových a bakalářských pracích a studentka se bude dané problematice dále věnovat i v rámci své diplomové práce. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě, konzultovala průběh řešení práce. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou a přípravu vzorků, správně vyhodnocovala získané výsledky. Celkovým výstupem je zajímavá studie s dílčími originálními výsledky, které budou součástí publikace v některém z odborných periodik zaměřených na problematiku analýzy potravin.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A |
Bakalářská práce Miroslavy Hornákové řeší problematiku stanovení aromatických látek v tavených sýrových analozích. K práci mám následující připomínky: 1) Obsahové hledisko Práce splnila vytyčené cíle. Teoretická část je zpracována dostatečně kvalitně a přehledně. Zcela nesprávně formulovaný (navíc extrémně stručný) je však úvod, který má do problematiky uvést v širším úhlu pohledu - v této práci je však úvod pojat jako něco mezi cílem a abstraktem. Zpracování výsledků vč. statistiky je na dobré úrovni, avšak zcela chybí jakákoliv diskuse či interpretace výsledků. Podobná situace je i v závěru, kde studentka pouze popisně deklaruje hlavní výsledky. Citace literatury nejsou přesně dle normy. 2) Formální a jazykové hledisko Práce je z pohledu formálního vyhovující. Respektuje pravidla pro psaní závěrečných prací na FCH. Z nedostatků lze vytknout především: chybný zápis jednotek (ug/ml apod.), rozdílné písmo v nadpisech první úrovně, chybějící nedělitelné mezery mezi veličinou a jednotkou, zbytečně vynechaná 1/2 strany 16 apod. Z jazykového pohledu je práce na dobré úrovni, obsahuje minimum překlepů. Závěrem lze konstatovat, že i přes uvedené nedostatky lze práci Miroslavy Hornákové doporučit k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | E | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | C |
eVSKP id 63052