BIDMONOVÁ, K. Studium geografické autenticity moravských červených vín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Karolína Bidmonová měla za úkol zpracovat bakalářskou práci na téma Studium geografické autenticity moravských červených vín. Studentka s dostatečným předstihem před experimenty připravila teoretickou část práce a seznámila se s danou problematikou. Informace čerpala z nadstandardních 107 zdrojů. V laboratoři zúročila zkušenosti z předchozího studia, kdy si počínala při přípravě vzorků vín a analýzách obratně. Velkou výzvou pro autorku bylo samotné zpracování dat, kdy často a efektivně využívala konzultačních hodin. Na základě dat byl vytvořen funkční klasifikační model, ověřený křížovou validací. Cíle práce tedy byly splněny a přes některé formální chyby a občasné slohové nedostatky hodnotím snažení studentky a tuto bakalářskou práci známkou A - výborně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury B
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Punčochářová, Lenka

Předložená bakalářská práce se zabývá studiem geografické autenticity červených vín ze čtyř moravských podoblastí. Práce je na BP poměrně rozsáhlá, je sepsána na více jak 70 stranách. Kladně hodnotím logické členění práce a návaznost jednotlivých kapitol. Rešerše podává ucelený stručný přehled o vinohradnictví a vinařství v ČR ve spojení s autenticitou vína, pěkně jsou popsány jednotlivé podoblasti. Studentka využila velké množství literárních zdrojů, většinou se jedná o odborné publikace, které však nejsou v textu správně citovány a i formátování v seznamu literatury se neřídí pravidly pro psaní VŠKP. Bohužel se také v práci vyskytuje velký počet překlepů, pravopisných chyb, nevhodných slovních obratů či větných konstrukcí, které zbytečně snižují kvalitu práce a její celkový dojem, přestože je řešená problematika velice zajímavá. Oceňuji však množství a výběr vzorků vín, které si studentka sama sehnala, a počet provedených analýz, kterým byly tyto vzorky vín podrobeny. Výsledky byly vyhodnocovány pokročilými statistickými metodami, které přesahují běžné znalosti studenta bakalářského studijního programu. Diskuze výsledků z univarietní analýzy je velice hezky zpracovaná, v diskuzi výsledků z vícerozměrné analýzy spatřuji určité rezervy. K práci mám dále několik připomínek: – kvůli rozsahu práce bych spíše volila obsoustranný tisk – při popisu techniky HPLC (str. 25) jsou zaměněny pojmy normální a reverzní fáze – do kapitoly 2.5 Použité analytické metody bych zařadila i iontovou chromatografii, pomocí které byly stanovovány organické kyseliny – na str. 46 při popisu geologického podloží mikulovské podoblasti se studentka odkazuje na obr. 13, na kterém však tato podoblast není zobrazena – při popisování klastrů u analýzy hlavních komponent studentka nesprávně označuje jednotlivé kvadranty grafu Celkově považuji práci za zdařilou, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124072