DRULÁKOVÁ, T. Porovnání mikrobiálního složení anglického sýru Blue Stilton s příbuznými sýry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Brázda, Václav

Ve své bakalářské práci se Tereza Druláková věnovala anglického analýze sýru Blue Stilton a srovnáním s českými sýry stejného typu. Míra úodobnosti s jinými pracemi byla zjištěna 14%, textovou část práce lze tedy považovat za originální. V teoretické části své práce se věnovala charakterizaci studovaných sýrů a jejich výroby. Dále popisu použitých metod, ve výsledkové části přehledně představuje výsledky experimentálních stanovení vybraných mikroorganismů pomocí RT-PCR a těkavých látek – a také výsledky senzorické analýzy. V rámci své práce samostatně izolovala DNA z potravinových matric a její analýzu u různých druhů sýrů. Získala zajímavé a originální výsledky, které úspěšně zpracovala a prezentuje ve své bakalářské práci. Studentka řešila bakalářskou práci aktivně a prokázala dobrou orientaci ve studované problematice. Celkově hodnotím práci a přístup studentky jako výborný a hodnotím ji známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vodička, Juraj

Študentka Tereza Druláková sa v predloženej bakalárskej práci venuje rozdielom medzi anglickým syrom Blue Stilton a jeho príbuznými syrmi s hľadiska mikrobiálneho zloženia. Ďalej študentka venovala pozornosť senzorickému profilu skúmaných syrov na veľmi detailnej úrovni. Teoretická časť práce je logicky členená a poskytuje čitateľovi všetky podstatné informácie k pochopeniu následnej experimentálne časti práce. V experimentálnej práci sa študentka venovala analýze mikrobiálneho zloženia vhodnými molekulárnymi metódami, identifikácii senzoricky aktívnych látok a charakterizácii kľúčových senzorických vlastností študovaných syrov. Je zrejmé, že experimentálnu časť poňala študentka veľmi aktívne a precízne, v dôsledku čoho sa jej podarilo naplniť všetky stanovené ciele s vysokou profesionalitou. Do budúcna by som autorke ešte odporučil použiť viac schém v teoretickej časti, kde by sa hodili obzvlášť pri popisovaní výrobných procesov syrov. K predloženej práci mám len pár drobných pripomienok, konkrétne k interpretácii získaných výsledkov. Na obrázkoch 4 – 6 chýbajú popisy kriviek, čo by pomohlo čitateľovi pochopiť význam zobrazených grafov. Ďalej komentáre niektorých výsledkov uvedených v ďalších tabuľkách či grafoch sú pomerne stručnejšie. Autorka však venovala dôslednú pozornosť priblíženiu výpočtov a meraniu, ktorými výsledky získala, a tým výrazne napomohla čitateľovi zorientovať sa v uvedených výsledkoch. Oceňujem tiež kritické zhodnotenie výsledkov senzorickej analýzy vzhľadom k nízkym skúsenostiam hodnotiteľov (viz strana 38). Závery autorky sú formulované výstižne a objektívne. Preto hodnotím túto prácu známkou A – výborne, a odporúčam ju k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 156569