RICHTEROVÁ, N. Možnosti využití moringy olejodárné při výrobě masných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulíková, Renata

Úkolem studentky Nikoly Richterové byla výroba vinných klobás s různým přídavkem moringy olejodárné a jejich senzorické hodnocení. Bakalářská práce je sepsaná přehledně a pečlivě. Teoretická část obsahuje základní a důležité informace o masné výrobě, o chemickém složení moringy olejodárné a o metodice senzorické analýzy. Dále jsou stručně popsány použité analytické metody HPLC a GC. Studentka pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Nad rámec zadání analyzovala ve vyrobených klobásách mastné kyseliny a fenolické látky. Velmi aktivně a samostatně přistupovala k senzorické analýze. Získaná data statisticky zpracovala a výsledky velmi dobře vyhodnotila v diskusi a v závěrech bakalářské práce. Při vypracování práce velmi dobře využívala poznatků z domácí i zahraniční literatury. S prací N. Richterové jsem celkově velmi spokojena, její bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Slavíková, Zuzana

Bakalářská práce studentky Nikoly Richterové se věnuje možnostem využití moringy olejodárné při výrobě vinných klobás. Literární rešerše zahrnovala definici a složení masa, výrobu a rozdělení masných výrobků. Podrobněji bylo poté popsáno složení a technologie výroby vinných klobás. V experimentální části byly vyrobeny vzorky vinných klobás s různými přídavky moringy olejodárné, které byly následně senzoricky hodnoceny. Nad rámec zadání bylo provedeno stanovení obsahu lipidů a polyfenolů moringy olejodárné a připravených vzorků vinných klobás. Výsledky měření byly zpracovány a shrnuty. Tím bylo splněno zadání práce. Jednotlivé kapitoly práce na sebe logicky navazují, některé jsou ovšem kratšího rozsahu (např. 6 různých kapitol na str. 15). Výsledky měření jsou zpracovány přehledně do grafů a tabulek. Data získaná senzorickou analýzou jsou vyhodnocena pomocí mediánu, což je pro tento typ dat typické. Ovšem směrodatné odchylky naměřených dat nelze použít jako chybové úsečky mediánu. Zpracování výsledků měření lipidů a polyfenolů ve vzorcích vinných klobás mohlo více poukazovat na vliv přídavku moringy olejodárné. Výsledky práce byly pouze velmi chabě diskutovány. Bylo by vhodné vysvětlit, jakým způsobem ovlivnil přídavek moringy olejodárné senzorické vlastnosti vinných klobás (např. zvýšení tuhosti, změna barvy apod.). Stejně tak nebyly výsledky příliš porovnány s jinými publikacemi. Bylo použito celkem 52 zdrojů, z toho i řada odborných článků, což dle rozsahu práce považuji za adekvátní. Text i obrázky byly řádně citovány. Práce byla napsána srozumitelně. Formát odpovídal pokynům pro psaní závěrečných prací, pouze citace nebyly zarovnané do bloku. V závěru byly správně shrnuty všechny výsledky měření. Proto celkově hodnotím práci za A (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131427