GEIEROVÁ, K. Vliv skladovacích podmínek na nečokoládové cukrovinky s přídavkem Filipendula ulmaria [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá získáváním extraktů biologicky aktivních látek z různých rostlinných materiálů a jejich aplikací do nečokoládových cukrovinek. V práci byly konkrétně vyrobeny a analyzovány vzorky želé cukrovinek s přídavkem tužebníku jilmového (Filipendula ulmaria). Hlavním cílem bylo zjistit, zda jeho přídavek, resp. jeho extraktu, zvýší nutriční a senzorickou hodnotu cukrovinek, a především zda a jak ovlivní jejich trvanlivost. Vyrobené vzorky byly charakterizovány z hlediska senzorického (chuť, textura, celková přijatelnost), z hlediska obsahu těkavých látek, fenolických látek, antioxidační a antimikrobiální aktivity. Pro stanovení bioaktivních látek byly použity standardní spektrofotometrické metody, těkavé látky byly stanoveny metodou HS-SPME-GC-MS, antimikrobiální aktivita pomocí difúzní jamkové metody. V rámci skladovacího experimentu trvajícího 2 měsíce byly cukrovinky uchovávány při teplotě 4 °C a 25 °C, v průběhu skladování byly odebrané vzorky podrobeny totožným analýzám. Studentka začala řešit práci teprve na začátku pátého ročníku, nicméně se v příslušné problematice rychle zorientovala a osvojila si všechny potřebné metody. K řešení přistupovala s invencí a s vysokým pracovním nasazením. Používala senzorické, analytické instrumentální i mikrobiologické metody, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost. V průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky. Výsledky práce dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá komplexní studie s originálními výsledky, která je plánována jako součást publikace v impaktovaném časopise. Na základě provedené kontroly plagiátu práce sice vykazuje vyšší % zdánlivé neoriginality, to je ale způsobeno tím, že navazuje na několik předchozích prací s podobnou související tématikou, provedená rešerše se tak může zčásti překrývat, odkazovat na stejné zdroje. Výsledková část je ale plně originální, prokazuje nezbytnost dodržování správných skladovacích podmínek pro zachování dobrých nutričních a senzorických vlastností vyrobených cukrovinek, což je důležité pro příp. komerční využití.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Trachtová, Štěpánka

Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou nečokoládových cukrovinek spřídavkem extraktu ztužebníku jilmového. Konkrétně sleduje, jak tento extrakt ovlivňuje celkovou kvalitu, zejména sohledem na obsah aromatických, antioxidačních a antimikrobiálních látek. Současně hodnotí nejvhodněší skladovací podmínky těchto cukrovinek. Celkový rozsah práce je 93 stran, včetně příloh ve standardním formátu a rozvržení. Vteoretické části práce studentka věnuje prostor dvěma oblastem. Tou první je problematika výroby nečokoládových cukrovinek, včetně přehledu základních surovin nebo skladovacích podmínek. Vdruhé části se zaměřuje na rostlinné extrakty, které mohou najít uplatnění při výrobě nečokoládových cukrovinek jako zdroj látek přírodního původu spozitivním vlivem na zdraví spotřebitele. Podrobně se věnuje způsobům získávání těchto extraktů, možnostem zvyšování jejich stability a obecně metodám analýzy těchto bioaktivních látek. Vrámci experimentální části práce studentka vyrobila a analyzovala želé cukrovinky spřídavkem zmíněného bylinného extraktu. Pro charakterizaci bioaktivních látek a jejich proměny v průběhu skladování využila analyticko-instrumentální (HS-SPME-GC-MS, spektrofotometrie), mikrobiologické metody. Posouzení finálního výrobku bylo provedeno senzorickou analýzou panelem 17 hodnotitelů. Práce je napsaná přehledně, jednotlivé kapitoly na sebe navazují, po formální i obsahové stránce odpovídají úrovni vysokoškolské diplomové práce. Jak teoretická, tak i praktická část práce, včetně diskuse a závěru je v podstatě bez překlepů nebo jiných nedostatků. V tomto směru bych měla pouze drobné připomínek k několika grafickým zobrazením výsledků. Osa y grafu na Obrázku 10 a 11 nezačíná v bodě 0, popis osy y na obrázku 16 a 18 není ve vhodné formátu. Obrázky zobrazující vyhodnocení senzorické analýzy jsou nedostatečně značeny, co se legendy týká, bylo by vhodné doplnit medián a průměr. Pokračování Tabulek 6 a 7 je vůči první části otočené. Jak experimenty, tak i výsledky práce jsou logicky uspořádány a vyhodnoceny. Práce obsahuje velké množství původních dat, které jsou zpracovány ve formě tabulek a grafů nebo schémat. Výsledky autorka řádně vyhodnotila a diskutovala, přičemž své nově získané, tedy originální výsledky v diskuzi kombinuje s údaji z dříve publikovaných prací a aktuálních vědeckých publikací, což zvyšuje celkovou úroveň práce. Při vypracování práce se autorka opírá o neobvykle vysoký počet literárních zdrojů (187 citací), jak zahraničních, tak i tuzemských autorů. Současně vycházela i zdříve řešených prací, a to zejména co se týká postupu přípravy extraktu a jeho aplikace do finálního výrobku. Lze se tedy domnívat, že vyšší skóre kontroly plagiátu práce vprogramu Theses. cz (28 %), ovlivňuje právě to, že je práce součástí dlouhodobě řešené problematiky. Diplomová práce splňuje všechny cíle a požadavky, je zpracována na velmi vysoké úrovni. Jak po formální, tak i odborné stránce nelze autorce téměř co vytknout. Práci hodnotí stupněm výborně (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 161988