HORŇAN, S. Molekulární identifikace probiotických bakterií v mléčných produktech z komerčních jogurtových kultur [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Smetana, Jan

Práce splnuje všchny formální i praktické náležitosti a proto ji doporučuji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Fialová, Lenka

Předložená bakalářská práce je zaměřena na izolaci bakteriální DNA z komerčních mléčných výrobků a na důkaz přítomnosti probiotických bakterií v těchto výrobcích pomocí molekulárně-biologických metod. Teoretická část vysvětluje pojem „probiotické bakterie“ a popisuje jejich aplikace v medicíně i potravinářském průmyslu. Dále jsou zde zmíněny metody identifikace bakterií, přičemž principy metod využitých v experimentální části jsou rozebrány podrobněji. V rámci experimentální části byla dvěma různými postupy izolována bakteriální DNA ze tří mléčných výrobků. Pomocí real-time PCR byla následně dokázána přítomnost probiotických bakterií ve všech zkoumaných výrobcích. V diskusi výsledků autor porovnává čistotu a koncentraci izolátů DNA získaných pomocí obou izolačních metod, a stručně, ale výstižně popisuje a odůvodňuje jejich chování při amplifikaci pomocí real-time PCR. I přes určité nedostatky uvedené níže je jak teoretická, tak i experimentální část logicky členěna a jasně a srozumitelně napsána. K práci mám tyto připomínky: • Citace jsou uváděny za tečkou, a popisky tabulek a obrázků jsou napsány písmem s rovným řezem místo kurzívou. • Část Tabulky 2 na straně 17 přesahuje i na stranu následující, přičemž u přesahující části chybí popisek. • V kapitole 5. 4 není uveden poměr absorbancí 260/230, a přestože je v diskusi výsledků zmíněn. • Autor uvádí, že hodnota poměru absorbancí 260/280 pohybující se okolo 1,5 indikuje DNA značně kontaminovanou proteiny, ale ve skutečnosti se jedná pouze o mírnou kontaminaci. • V pracovních postupech je několik nepřesností: V kapitole 4. 4. 1 je u teploty dlouhodobého skladování hrubých lyzátů překlep – chybí zde znaménko mínus. V kapitole 4. 3. 2 pak chybí podrobnější popis přípravy TE pufru a v Tabulce 5, popisující teplotní profily PCR reakcí jsou počáteční denaturace a závěrečné elongace zahrnuty do cyklicky se opakujících kroků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Kvalita zpracování výsledků A
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124236