HORŇAN, S. Molekulární identifikace probiotických bakterií v mléčných produktech z komerčních jogurtových kultur [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Práce splnuje všchny formální i praktické náležitosti a proto ji doporučuji k obhajobě
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Předložená bakalářská práce je zaměřena na izolaci bakteriální DNA z komerčních mléčných výrobků a na důkaz přítomnosti probiotických bakterií v těchto výrobcích pomocí molekulárně-biologických metod. Teoretická část vysvětluje pojem „probiotické bakterie“ a popisuje jejich aplikace v medicíně i potravinářském průmyslu. Dále jsou zde zmíněny metody identifikace bakterií, přičemž principy metod využitých v experimentální části jsou rozebrány podrobněji. V rámci experimentální části byla dvěma různými postupy izolována bakteriální DNA ze tří mléčných výrobků. Pomocí real-time PCR byla následně dokázána přítomnost probiotických bakterií ve všech zkoumaných výrobcích. V diskusi výsledků autor porovnává čistotu a koncentraci izolátů DNA získaných pomocí obou izolačních metod, a stručně, ale výstižně popisuje a odůvodňuje jejich chování při amplifikaci pomocí real-time PCR. I přes určité nedostatky uvedené níže je jak teoretická, tak i experimentální část logicky členěna a jasně a srozumitelně napsána. K práci mám tyto připomínky: • Citace jsou uváděny za tečkou, a popisky tabulek a obrázků jsou napsány písmem s rovným řezem místo kurzívou. • Část Tabulky 2 na straně 17 přesahuje i na stranu následující, přičemž u přesahující části chybí popisek. • V kapitole 5. 4 není uveden poměr absorbancí 260/230, a přestože je v diskusi výsledků zmíněn. • Autor uvádí, že hodnota poměru absorbancí 260/280 pohybující se okolo 1,5 indikuje DNA značně kontaminovanou proteiny, ale ve skutečnosti se jedná pouze o mírnou kontaminaci. • V pracovních postupech je několik nepřesností: V kapitole 4. 4. 1 je u teploty dlouhodobého skladování hrubých lyzátů překlep – chybí zde znaménko mínus. V kapitole 4. 3. 2 pak chybí podrobnější popis přípravy TE pufru a v Tabulce 5, popisující teplotní profily PCR reakcí jsou počáteční denaturace a závěrečné elongace zahrnuty do cyklicky se opakujících kroků.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Splnění požadavků zadání | A |
eVSKP id 124236