VÁVRA, P. Marketingový výzkum [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Schüller, David

Bakalářská práce je zaměřená na vypracování návrhu produktu za použití marketingového průzkumu pro minipivovar. Hlavní cíl práce byl naplněn. Návrhová část je v souladu s navrhovaným cílem a je logicky strukturována dle teoretického rámce. Autor použil relevantní metody pro sběr dat. Pozitivně lze hodnotit použití conjoint analýzy pro specifický návrh jednotlivých atributů produktu. Autor je schopen erudovaně vyvozovat závěry z výsledků provedených analýz. Formální náležitosti a použitá terminologie je na požadované úrovni. Celkově autor postupoval pečlivě v rámci vypracování bakalářské práce. Citační norma je dodržena. Práce byla prověřena systémem Theses.cz. Ten určil podobnost se všemi dokumenty v rozsahu 3,6 %.  Otázka k obhajobě: Jaká rizika jsou spojena s implementací návrhu?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mráček, Pavel

Z předložené práce je patrné, že autor dovede vhodně využít získané teoretické znalosti a z analýz načerpané výsledky pro zpracovaní podkladů pro vhodné návrhy. Je také zřejmé, že se v dané problematice dobře orientuje. Pozitivně hodnotím snahu využít vícero analytických metod pro získání potřebných informací o samotných zákaznících. Autor v práci vhodně stanovuje persony. Zde však postrádám jasné vysvětlení, proč nejsou brány v úvahu ženy (i když jsou využity jak při focus group, tak i v dotazníkovém šetření, kde tvoří 28 % respondentů). Kladně také hodnotím využití analýzy conjoint. Výsledky práce jsou prakticky využitelné ať už v podobě výstupů z analýz, tak i pro  realizovatelné a inspirující návrhy. 

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Výstupy práce respektují cíle stanovené v zadání a směřují k jejich naplnění.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autor v práci využívá vhodného postupu i adekvátních metod. Pozitivně hodnotím schopnost využívat vícero druhů analýz a jejich kombinování.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Autor v práci prokazuje schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry.Ty mohou být mírně ovlivněny faktem, že je bez jasného důvodu "vypuštěna" jedna ze skupin respondentů.
Praktická využitelnost výsledků C Výsledky práce jsou prakticky využitelné ať už v podobě výstupů z  analýz, tak i pro předložené, realizovatelné a inspirující návrhy. Pro lepší realizovatelnost návrhů bych doporučovat tyto dopodrobna rozpracovat, byť jen v podobě např. jasné zadání pro grafické studio/komunikační agenturu.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Práce vychází ze standardní struktury. Názvy hlavních kapitol nejsou zcela totožné s názvy v osnově ze zadání práce. Struktura je však členěna logicky a obsah kapitol ze zadání vychází. Struktura je doplněna např. o kapitolu věnující se praktickým východiskům. Diskutabilní může být včlenění podkapitol věnovaných dodavatelům a konkurenci v kapitole 2.3. Analýza cílové skupiny. Autor využívá vhodné terminologie a vyjadřuje se na odborné úrovni. Práci pro lepší představu bylo vhodné doplnit také o ilustrativní obrázky, které by napomohli lépe přiblížit analyzovanou společnost, její produkty, marketingovou komunikaci či produkty zmiňovaných konkurentů. V návrhové části je také uveden špatně název Fakulty podnikatelské ("...studenta VUT Podnikatelské fakulty" - str. 66).
Práce s informačními zdroji B V práci je využito relevantních zdrojů informací, které jsou náležitě uvedeny v seznamu. Citace nejsou vždy zcela přesné. V teoretické části práce se objevují obrázky/tabulky kde je zdroj vlastní zpracování, ale zcela jistě jsou tyto něčím inspirovány.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 150375