VOSTREJŠ, P. Vliv dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gluteninové frakce u ozimé pšenice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrstka, Miroslav

Předložená bakalářská práce je součástí rozsáhlejšího experimentu Ústavu výzkumu globální změny, v němž byly sledovány základní fotosyntetické charakteristiky vybraných odrůd pšenice v podmínkách měnícího se klimatu. Naším úkolem bylo studovat změny ve složení a obsahu gluteninů u odrůdy Tiguan. Požadavky zadání byly beze zbytku splněny, metody jsou popsány dostatečně podrobně, výsledky jsou zpracovány velmi kvalitně a názorně, včetně statistického vyhodnocení. Velmi bych ocenil úroveň diskuze, v níž autor cituje 13 informačních zdrojů. Závěry jsou formulovány jasně a přehledně Za zmínku stojí velmi pěkně napsaný abstrakt. Z hlediska vedoucího práce musím vytknout nesystematický přístup k řešení úkolů a nárazové využívaní konzultací. Tato poslední připomínka ovšem nesnižuje výbornou úroveň práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů B
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Bakalářská práce se zabývá vlivem dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gluteninové frakce pšenice ozimé (Triticum aestivum L.) kultivar Tiguan. Velmi dobře napsaná teoretická část vychází ze 42 kvalitních literárních zdrojů, českých i cizojazyčných odborných i populárně naučných knih a časopiseckých vědeckých publikací. Je zpracována přehledně, srozumitelně a tvoří kvalitní podklad pro provedení experimentů. Vytkla bych snad jen řazení citací, jež by mělo být podle pořadí, jak se objevují v textu. Experiment, spočívající v pěstování pšenice s/bez dusíkatého hnojení a s/bez přísunu přírodních srážek, byl proveden na experimentálních plochách Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Experimentální část práce spočívala v analýze odebraných vzorků vypěstované pšenice. Pro stanovení obsahu gluteninových proteinů byla použita elektroforéza v polyakrylamidovém gelu v přítomnosti dodecylsíranu sodného (SDS-PAGE). Podle mého názoru student odvedl velké množství experimentální práce, získané výsledky jsou přehledně prezentovány formou grafů, nechybí ani kvalitní statistické zpracování. Výsledky jsou správně interpretovány a výborně diskutovány. Celkově velmi pěkná práce, občasné drobné formální chyby významně nesnižují její kvalitu. Po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 99935