PORUBČANOVÁ, V. Stanovení steviolglykosidů v nápojích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Bc. Vladimíra Porubčanová řešila ve své diplomové práci analytické téma - vyvíjela metodu stanovení steviolglykosidů kapalinovou chromatografií. Steviolglykosidy jsou sladké látky z rostliny Stevia rebaudiana Bertoni. Ve formě rostlinného extraktu se používají nejčastěji ke slazení nápojů. Diplomantka úspěšně zvládla zadané téma a navíc do řešení zahrnula kromě sladidel ještě další dva analyty – konzervační látky. Výsledkem její experimentální práce je tedy nová metoda pro současné stanovení steviosidu, rebaudiosidu A, kyseliny benzoové a kyseliny sorbové v nápojích. Metodu také validovala, takže ji lze přímo aplikovat v reálné kontrolní analýze. Posluchačka přistupovala k výzkumné práci velmi odpovědně a aktivně. Pracovala samostatně a pečlivě. Velmi dobře se orientovala při studiu cizojazyčné literatury a při vyhledávání informací nutných pro vývoj metody. V laboratoři si počínala zručně, racionálně organizovala pracovní čas. Nalezené informace stejně jako získaná a vyhodnocená data shrnula do sdělného a čtivého odborného textu své diplomové práce. Má mimořádné předpoklady pro kariéru výzkumné pracovnice. Kvalifikační práci Bc. Vladimíry Porubčanové považuji za výbornou podle všech uvedených hodnoticích kritérií a samozřejmě ji doporučuji k obhajobě. Vynikající práci celkově hodnotím známkou „výborně A“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Diviš, Pavel

Práce Bc. Porubčanové je velmi zajímavá, analýzou stevioglykosidů v potravinách se zabývá poměrně málo autorů. Studentka svojí práci povýšila tím, že do optimalizované HPLC metody pro stanovení stevioglykosidů zahrnula ještě dva analyty a výsledkem práce byla optimalizovaná metoda pro simultální stanovení stevioglykosidů a konzervačních látek v nápojích. Práce má předepsaný formát a je dobře čitelná, zpracování je na velmi dobré úrovni. Všechny experimenty jsou dobře popsány a dosažené výsledky jsou správně diskutovány. Se závěry práce lze souhlasit. Ve všech kritériích hodnotím práci známkou "A". Diplomovou práci Bc. Porubčanové doporučuji k obhajobě a celkově ji hodnotím známkou "A", tj. výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 74277