POSPÍCHALOVÁ, A. Charakterizace kozího mléka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Tato bakalářská práce se zabývá senzorickým hodnocením kozího mléka. Téma vychází z popudu autorky, která se zabývá chovem koz a produkcí výrobků z kozího mléka; z jejího celkového přístupu k práci bylo jasně patrné, že ji uvedená problematika velmi zajímá a baví. Podstatou experimentální části práce bylo senzorické hodnocení tří vzorků mléka, dva kozího a jeden kravského. Kravské mléko bylo zakoupeno z mléčného automatu, kozí mléko přímo z farem od dvou chovatelů koz. Cílem bylo zjistit, jestli běžní konzumenti (hodnotitelé) rozeznají kravské mléko od kozího. Pro hodnocení byla použita trojúhelníková zkouška a hodnocení jednotlivých senzorických vlastností a celkové přijatelnosti podle stupnice. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, odborné články a monografie v českém i anglickém jazyce. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládla metodiku i provedení senzorického hodnocení, sama si naplánovala experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnotila získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, studentka zde prokázala schopnost vyjadřování a velmi dobrou úroveň písemného projevu. Celkovým výstupem je původní ucelená studie s originálními výsledky, jejímž cílem bylo monitorovat informovanost a preference českých spotřebitelů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A |
Bakalářská práce studentky Alžběty Pospíchalové je věnována senzorickému hodnocení kozího mléka. Práce v rozsahu 46 stran je standardně rozdělena do 9 kapitol. Po krátkém úvodu jsou v rámci teoretické části práce podány základní informace o produkci, složení a vlastnostech kozího mléka společně s teoretickými základy a principy senzorické analýzy a důležitými informacemi o senzorickém hodnocení mléka. Podrobnějšímu vysvětlení experimentálních postupů je věnována experimentální část práce se stěžejní výsledkovou částí, ve které jsou v rámci prvních čtyřech podkapitol prezentovány výsledky senzorické analýzy a poslední podkapitola je zaměřena na statistické zhodnocení dosažených výsledků. Získané výsledky jsou následovně stručně zhodnoceny v závěru. Práce je napsána přehledně, formální úroveň práce je na dobré úrovni (vzorce, obrázky, grafy, tabulky). Práce je psána s minimem překlepů a s literární podporou 30 zdrojů literatury - převážně domácích zdrojů, zahraničních zdrojů je menšina (asi třetina) , dále lze vytknout, že většina zdrojů je starších než 5 let. Literatura je ve většině případů správně citována s výjimkou citace č. 29, kde chybí autoři práce. K teoretické části práci mám následující připomínky: V kapitole 2.2.2. uvádíte složení lipidů v mléce s nejvyšším zastoupením triacylglycerolů s vysokým podílem mastných kyselin. Mastné kyseliny značně ovlivňují senzorickou jakost mléka proto by bylo vhodné zde informace doplnit. V kapitole 2.2.4. stručně popisujete enzymy vyskytující se v mléce, informace jsou neúplné. Z tabulky č.6 je zřejmé, že kromě vitaminu A je ve vysokém zastoupení i vitamin E, který není uveden v kapitole 2.2.5.2. Bylo by vhodné tuto informaci doplnit do textu. V kapitole 2.2.6. o minerálních látkách se zaměřujete hlavně na manoritní minerály v mléce, zde by bylo vhodné doplnit i další informace o minoritních prvcích, aby byly informace kompletní. I když studentka v teoretické části podrobně popisuje složení mléka a jejich vlastnosti, mohla by být tato část práce doplněna i o konkrétní studie týkající se senzorické analýzy mléka. K experimentální části práce nemám výrazné připomínky, výsledková část práce je přehledně zpracována ve formě grafů, tabulek a dostatečně statisticky ošetřena. Jediné co lze vytknout je, že autorka do výsledkové části nezařadila aktuální informace o senzorické analýze kozího/kravského mléka a porovnání dosažených výsledků s dostupnou zahraniční literaturou. I přes drobné výtky doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím známkou “A“.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 99708