KAMENÍKOVÁ, M. Výroba agarových cukrovinek s přídavkem rostlinného extraktu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí studie, která se zabývá výrobou a charakterizací nečokoládových cukrovinek s přídavkem vybraných rostlinných extraktů, pro tuto práci byl vybrán konkrétně extrakt měsíčku lékařského. Cílem bylo zjistit, zda a jakým způsobem extrakty těchto rostlin ovlivní senzorickou a nutriční hodnotu výrobků. Podstatou experimentální části práce byla výroba vzorků nečokoládových želé cukrovinek s přídavkem uvedených extraktů, místo standardně používané želatiny jako želírujícího činidla byl použit agar. Jako parametry charakterizující kvalitu vyrobených vzorků byly v práci sledovány těkavé aromatické látky, antioxidační aktivita v souvislosti s obsahem fenolických sloučenin, antimikrobiální aktivita, a především senzorická kvalita. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě. Na základě prostudovaných literárních zdrojů vypracovala velmi pěknou teoretickou část práce, dostačující pro provedení experimentů; při zpracování aplikovala znalosti dosud získané v průběhu studia, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Bez problémů zvládla práci v laboratoři, poradila si s instrumentální technikou, zvládla metodiku senzorického hodnocení. I výroba cukrovinek (a přidávaných extraktů) vyžadovala značnou laboratorní zručnost a flexibilitu. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, studentka prokázala dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. Výsledkem je zajímavá komplexní studie s originálními výsledky. Na základě provedené kontroly plagiátu práce sice vykazuje vyšší % zdánlivé neoriginality, to je ale způsobeno tím, že navazuje na několik předchozích prací s podobnou související tématikou, provedená rešerše se tak může zčásti překrývat, odkazovat na stejné zdroje; výsledková část je ale plně originální a je plánována k prezentování na vhodné konferenci s potravinářskou tématikou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Gross, Michal

Předložená práce je sepsána na 35 stranách, což je odpovídající rozsah pro bakalářskou práci, a vychází z 61 řádně citovaných zdrojů, z nichž většinu tvoří cizojazyčné odborné články a tuzemské monografie. Teoretická část velmi zdařile uvádí čtenáře do problematiky, kapitoly na sebe logicky navazují. Z jazykového hlediska je práce psána velmi čtivě, aniž by ztrácela na adekvátní odbornosti, pouze místy sklouzává ke stylu méně záživného učebnicového výkladu. V experimentální části je možné získat velmi dobrý přehled o všech v rámci práce prováděných činnostech, od samotné výroby cukrovinek po jejich instrumentální a senzorickou analýzu. Na 14 stranách sepsaná praktická část práce pak na první pohled zaujme počtem tabulek a grafů, které shrnují v textu dále komentovaná a diskutovaná data a výsledky. K práci mám 3 formální výtky: - nejednostnost grafiky tabulek v celé práci; - nedůsledné používání nedělitelných mezer v textu; - nadužívání krabicových grafů, např. u grafu na obrázku č. 8; a dále 3 výtky věcné: - způsob zatřídění identifikovaných těkavých látek do chemických skupin v tabulce č. 9: nahodilé záměny značení terpen a teprenoid; - uvádění výsledků obsahů fenolických látek a antioxidační aktivity vzorků na dvě desetinná místa: dané metody takovou přesnost a citlivost nemají; - vyvozování kvantitativních závěrů při stanovení antimikrobiální aktivity při použití jamkové difúzní metody: vhodnější by bylo hodnocení typu "vykazuje / nevykazuje zjevnou antiMO aktivitu". Výše uvedené nedostatky mají na celkovou úroveň bakalářské práce jen velmi malý negativní efekt, neboť tato zcela vyhovuje požadovaným formálním i obsahovým nárokům. Doporučuji tuto bakalářskou práci k obhajobě s celkovým hodnocením (A), tj. výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 156693