MARÁČKOVÁ, A. Monitoring lipofilních vitaminů a provitaminů v dětských výrobcích a možnosti jejich fortifikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Studentka Adéla Maráčková se ve své bakalářské práci zabývala lipofilními vitamíny a možnostmi jejich aplikace v dětských doplňcích stravy. Cílem práce bylo sledovaní množství hydrofobních vitamínů ve vybraných dětských produktech, dále enkapsulace těchto vitamínů do liposomových částic a jejich aplikace v moderních dětských produktech. Všechny tyto stanovené cíle zadání studentka zcela splnila. Při psaní teoretické části práce studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. V experimentální části práce pak studentka prokázala výbornou laboratorní zručnost, když zvládla celou řadu různých technik. V laboratoři navíc pracovala studentka velmi aktivně a s velkým zájmem o danou problematiku. Postup práce a průběžné výsledky studentka konzultovala a dosažené výsledky dokázala přehledně zpracovat, velmi dobře okomentovat a shrnout v závěru své práce. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury B
Studium literatury a její zpracování A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hoová, Julie

Předložená bakalářská práce Adély Maráčkové se zabývá monitoringem lipofilních vitaminů a provitaminů v dětských výrobcích a možnosti jejich fortifikace. Práce byla vytvořena s cílem navrhnout vlastní doplněk stravy v podobě gumových cukrovinek s enkapsulovanou vitaminovou směsí v lipozomech. V teoretické části autorka práce popisuje jednotlivé skupiny vitaminů, a to z chemického a výživového hlediska. Dále probírá současné trendy dětských výrobků s obsahem vitaminů a metody stanovení lipofilních vitaminů. V neposlední řadě popisuje lipozomy, které byly v experimentální části práce využity jako nanočástice k enkapsulaci zvolených lipofilních vitaminů. V teoretické části bych ovšem uvítala detailnější zaměření na technologii fortifikace dětských výrobků. V experimentální části autorka optimalizuje extrakci vybraných lipofilních vitaminů z reálných vzorků, kdy pro jejich stanovení byla vybrána metoda HPLC-DAD. I přes složitost matrice reálného vzorku se podařilo detekovat množství sledovaných vitaminů, avšak vybrané metody extrakce by bylo vhodné ještě dooptimalizovat. Co se týče přípravy lipozomů, byly použity dva typy lecithinu, a to sójový a vaječný, a 3 metody přípravy lipozomů s využitím ultrazvukového homogenizátoru. Připravené částice vykazují vysokou enkapsulační účinnost, ale krátkou stabilitu. Z tohoto důvodu byl přidán krok lyofilizace lipozomů pro zvýšení jejich dlouhodobé stability. Nakonec byly připraveny gumové cukrovinky s obsahem enkapsulovaných vitaminů, které byly podrobeny senzorické analýze. Návrh surovin pro přípravu cukrovinek je zajímavý (str. 49, tabulka 11), bylo by však vhodné, aby zastoupení jednotlivých komponentů bylo vyjádřeno v procentech. Na závěr studentka navrhla alternativy vlastního dětského doplňku stravy obohacené o vitaminy. V práci se vyskytují drobné typografické a pravopisné chyby (např. str. 36, vitamin/vitamín apod.). Tyto nedostatky výrazně nesnižují kvalitu práce Adély Maráčkové. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138738