MACHÁČKOVÁ, M. Stanovení biologicky aktivních látek ze vzácných druhů hub [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Hoová, Julie

Bakalářská práce studentky Mirky Macháčkové na téma: Stanovení biologicky aktivních látek ze vzácných druhů hub, se zabývá přípravou extraktů vybraných vzácných hub a jejich charakterizací pro následné využití v doplňcích stravy. Studentka na základě rešerše vybrala 4 druhy komerčně dostupných plodnic vzácných hub a 3 druhy extrakčních rozpouštědel s ohledem na extrakci aktivních látek. Následně vzorky charakterizovala, a to nejen z hlediska biologicky aktivních látek, ale také na obsah významných sacharidů a vlákniny. Na závěr zkoumala potenciální antimikrobiální účinek vybraných extraktů vůči grampozitivním a gramnegativním mikroorganismům. Všechny stanovené cíle tedy studentka splnila. Studentka v průběhu práce projevila zájem o danou problematiku a osvojila si práci v laboratoři. Studentka pracovala samostatně a pečlivě a při vzniklých překážkách aktivně využívala konzultace. Na základě získaných poznatků dokázala bez větších problémů práci dokončit. Výsledky vhodně prezentovala a okomentovala i s využitím dostupné literatury. Bakalářskou práci studentky Mirky Macháčkové doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Závěry práce a jejich formulace B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bendová, Agáta

Studentka Mirka Macháčková se ve své bakalářské práci zabývala analýzou biologicky aktivních látek ve vzácných druzích hub. Bakalářská práce je logicky členěna. V teoretické části se studentka zaměřila na obecný popis vybraných druhů hub, jejich chemické složení a na imunologický a antimikrobiální účinek aktivních látek obsažených v těchto houbách. V rámci experimentální části se studentka věnovala stanovení makro- i mikronutrientů obsažených ve vybraných houbách. Dále byla určena antimikrobiální aktivita proti vybraným mikroorganismům. Diskuse a výsledky práce jsou uspořádány logicky, doplněné adekvátním množství grafů a tabulek, které jsou vhodně okomentovány a často diskutovány s literaturou. Dle mého názoru v kapitolách 5.3.2 a 5.3.3 došlo k přehození grafů, protože komentáře neodpovídají výsledkům zobrazeným v grafem 4 a 5. V práci se vyskytují typografické chyby a překlepy. Mnou uvedené připomínky ale nesnižují úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 149384