SLAVÍČEK, O. Využití kavitace v lékařství, chemii a biologických vědách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Student se ve své práci zabývá pozitivním využitím kavitace v oblasti medicíny a biotechnologií. Práce je přehledná, psána čtivým jazykem, doplněná vhodnými ilustracemi. V práci chybí vlastní poznatky/poznámky z experimentů zabývajících se eliminací sinic pomocí kavitace. Práci doporučuji k obhajobě a po jejím obhájení udělení titulu bakalář.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | B | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | B | ||
Vlastní přínos a originalita | B | ||
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | A | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | A | ||
Práce s literaturou včetně citací | A | ||
Samostatnost studenta při zpracování tématu | C |
Autor ve své bakalářské práci shrnuje možnosti praktického využití kavitace v několika oborech lidské činnosti. Po stránce formální lze bakalářské práci vytknout určité, avšak ne zcela zásadní, nedostatky. Kapitoly jsou číslovány od obsahu, nikoliv od úvodu. Dále v tištěné verzi nejsou odstraněny hypertextové odkazy zdrojů dostupných online, což v konečném důsledku působí poměrně rušivým dojmem. Některé obrázky použité v bakalářské práci nemají dostatečnou kvalitu (viz obr. 11), jiné jsou z mého pohledu nadbytečné a pro dané účely závěrečné práce nepodstatné (viz obr. 15). Zdroje použité v bakalářské práci mohly být voleny lépe. Nepůsobí dobrým dojmem, pokud se autor práce této úrovně odkazuje na internetové stránky onadnes.cz. Autor shrnuje důležité vlastnosti kavitace. Jsou popsány mechanismy vedoucí k jejímu vzniku, její průběh a také případné dopady. Značná část prostoru je věnována progresivní lékařské metodě HIFU (High Intensity Focused Ultrasound), sloužící k léčbě nádorových onemocnění. Dále autor zmiňuje využití kavitace v potravinářském průmyslu, konkrétně při homogenizaci mléka, sterilizaci nekyselých potravin a pro účely dezinfekce povrchových vod. V posledně zmíněné části je použit ne zcela vhodný termín kavitační vír, vhodnější termín představuje kvitující vír. Předposlední kapitola popisuje zajímavé využití kavitace při genové terapii. Věcná část práce je uzavřena kapitolou zabývající se eliminací sinic pomocí kavitační trysky. Této části mohl být v práci věnován větší prostor. Předložená závěrečná práce je celkově zpracovaná kvalitně. Dojem mírně kazí výše zmíněné nedostatky formálního charakteru a také fakt, že v celém textu nebyla popsána účast autora na experimentech, kterých se měl dle zadání aktivně zúčastnit. I přes tyto nedostatky je vidět, že autor věnoval zpracování práce značné úsilí. Práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | C | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | B | ||
Vlastní přínos a originalita | B | ||
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | B | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | C | ||
Práce s literaturou včetně citací | B |
eVSKP id 68997