TOLEUSSAGI, D. Vývoj technologie pro produkci piva z pšeničných otrub [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.
Danial Toleussagi se ve své bakalářské práci věnoval vývoji technologie pro produkci piva z pšeničných otrub. Téma práce je zaměřeno na využití vedlejších produktů potravinářského průmyslu a představuje příklad aplikace principů cirkulární ekonomiky v oblasti pivovarnictví. Student splnil všechny stanovené cíle práce a ověřil technologický postup výroby sladiny s podílem pšeničných otrub. Teoretická část je zpracována relativně přehledně a věcně, v experimentální části se postupně zorientoval v potřebných postupech a technikách. Navržený proces byl funkční a vedl k získání zajímavých výsledků. Jako slabší stránku hodnotím pomalejší rozjezd experimentální činnosti a méně průžnou komunikaci získaných výsledků, což mírně omezilo možnosti optimalizace některých technologických kroků a odladění samotné BP. Na druhé straně je třeba ocenit, že se Danial v průběhu práce zlepšoval, na odbornou laboratorní práci si postupně zvykl a dokázal práci samostatně dotáhnout do konce. Bakalářská práce Daniala Toleussagiho po obsahové stránce odpovídá požadavkům kladeným na kvalifikační práce na FCH VUT. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B – velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | C | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Danial Toleussagi se ve své práci zaměřil na aktuální a technologicky zajímavé téma využití vedlejších produktů obilnářského průmyslu v pivovarnictví. Konkrétně se věnoval hodnocení vlivu přídavku pšeničných otrub do sladového základu na technologické vlastnosti kongresní sladiny. Motivace práce, opírající se o principy udržitelnosti a cirkulární ekonomiky, je jasně formulovaná a v souladu se současnými trendy v potravinářských technologiích. Autor sepsal svou práci na 53 stranách, přičemž její členění je standardní a odpovídá požadavkům na vysokoškolskou kvalifikační práci. Rešerše se opírá o 41 literárních zdrojů, které jsou relevantní a vhodně kombinují základní monografie oboru s aktuálními cizojazyčnými vědeckými články. Formát citací byl jednotný a v citačním stylu běžném pro práce na FCH VUT. Je pozitivní, že významná část pramenů je cizojazyčná. Výtku bych měla k relativně chudé pasáži o náhražkách sladu. Této kapitole se měl autor věnovat rozhodně více s přihlédnutím na téma a cíle práce. Na teoretickou část logicky navazuje experimentální oddíl, který je popsán podrobně, přehledně a systematicky, což zajišťuje vysokou míru reprodukovatelnosti experimentů. Volba analytických metod, jako je Henryho kolorimetrická metoda pro stanovení diastatické mohutnosti, příprava kongresní sladiny dle EBC a HPLC analýza cukrů, je pro dané cíle adekvátní a správná. K interpretaci dat používá student přehledné grafy a tabulky, které jsou doplněny o směrodatné odchylky a chybové úsečky. Data jsou navíc zpracována pomocí statistických metod, které potvrzují jejich relevanci. Kvalitu předložené bakalářské práce však snižuje její stylistická stránka. Popis některých výsledků by však mohl být ještě přesnější. Přehlednost práce zásadně zhoršuje řada pravopisných a typografických chyb (např. nedodržení jednotného stylu textu, pevné mezery), a tím i snižuje její čitelnost. Uvedené závěry práce jsou pak sice jasné, ovšem vzhledem k množství provedených experimentů a získaných dat mohly být rozsáhlejší. Na základě uvedeného hodnocení soudím, že předložená bakalářská práce splňuje nároky na kvalitu a rozsah VŠKP, klasifikuji ji známkou B – velmi dobře a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 163407