POLOCHOVÁ, P. Srovnání aromatického profilu vybraných druhů nečokoládových cukrovinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Tato práce je součástí studie, která se zabývá studiem senzorické kvality nečokoládových cukrovinek se zaměřením především na flavour a s ním související obsah aromaticky aktivních látek. V teoretické části je, na základě pečlivě provedené literární rešerše, popsána problematika nečokoládových cukrovinek, jejich složení, vlastnosti a technologie výroby. Pro experimentální část práce byly vybrány želé cukrovinky s ovocnou příchutí, konkrétně žluté (citron), zelené (jablko), červené (jahoda) a oranžové (pomeranč), od pěti různých českých i zahraničních výrobců, zakoupené v běžné tržní síti. Pro stanovení těkavých aromatických látek byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS). Pro hodnocení senzorických vlastností - barva, textura, vůně, chuť (flavour), vybrané deskriptory chuti (sladká, kyselá) a celková přijatelnost - byly použity grafické stupnice. Vlastní senzorické hodnocení bylo provedeno studenty různých ročníků FCH VUT v Brně. Studentka se dané problematice věnovala už v rámci své bakalářské práce, další navazující experimenty jsou podstatou této diplomové práce. Projevovala o danou problematiku velký zájem; v průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla metodiku senzorického hodnocení i práci s instrumentální technikou, připravovala si vzorky, organizovala průběh práce a vyhodnocovala získané výsledky. Provedla značné množství experimentů, pracovala pečlivě a svědomitě. Účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené literatury. Celkovým výstupem je ucelená studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Práce je vhodně a přehledně zpracována. Stanovené cíle jsou v plném rozsahu splněny. Použité literární zdroje jsou kvalitní, v dostatečném počtu a jsou řádně odcitovány. Experimentální část je bohatá, získané výsledky jsou vhodně konfrontovány s výstupy literární rešerše. Z formálního hlediska práce obsahuje jen minimum chyb či typografických nedostatků. Na Obr. 1 by bylo vhodné doplnit popis osy y. Aktuální kosmetická direktiva,která se problematikou alergenních vonných látek zabývá, má číslo 1223/2009/ES. V případě dělení tabulky na více stran je vhodné pro lepší přehlednost u každé takovéto části zopakovat i čelo tabulky. Aromatické látky jsou diskutovány v závislosti na barvě výrobku - vhodné by bylo diskutování výsledků i s ohledem na použité aroma. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 115855