DVOŘÁČKOVÁ, S. Jednorázový senzor pH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselá, Mária

Studentka projevila o danou problematiku zájem a schopnost samostatně pracovat na zadané téma. Splnila všechny požadavky, které byly kladené na BP. K dané problematice získávala nové informace studiem odborných časopiseckých publikací, literatury a z internetu. V laboratoři prokázala zručnost a praktičnost, osvojila si všechny potřebné laboratorní postupy a metody, zvládla techniku měření odrazových spekter s výpočtem kolorimetrických souřadnic. Experimentální práce vykonávala samostatně a rovněž tak po konzultaci vyhodnocení získaná data. Připravila tak kalibrovatelný indikátor pH, reagující na přítomný amoniak intenzivním barevným přechodem z fialové nebo modré barvy až do tyrkysové až zelené. Závěrem shrnula celou svou práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kovalčík, Adriána

Vo svojej bakalárskej práci „Jednorázový senzor pH“ sa Sabina Dvořáčková zaoberá prípravou vizuálnych senzorov pH za využitia potravinárskych prírodných farbív betanínu získaného z červenej repy a antokyanov z červenej kapusty. Ako pevný nosič boli zvolené polymérne vrstvy pripravené na báze chitosanu alebo polyvinylalkoholu. Tieto polyméry sú používané pre prípravu biologicky odbúrateľných obalov. Bakalárska práca má 51 strán, obsahuje klasické rozloženie kapitol a je písaná prehľadne a logicky. Študentka v práci použila 52 zdrojov odbornej literatúry, v českom a v anglickom jazyku. V teoretickej časti študentka popisuje chytré obaly a rozoberá možnosti zachytenia zmien pH pomocou senzorov. Ďalej približuje problematiku jedlých filmov, klasifikuje prírodné polyméry a vysvetľuje princípy kalorimetrie. Páči sa mi, že tento teoretický základ bakalárskej práce končí legislatívou balenia potravín. Metódy v experimentálnej časti práce sú popísané prehľadne a podrobne. Získané výsledky sú zobrazené v prehľadných grafoch a tabuľkách. Diskusia je vedená adekvátne podľa výsledkov, ale chýba mi ich porovnanie s inými autormi. Konfrontácia vlastných výsledkov s inými autormi by mohla dodať tejto práci iný rozmer. Ďalej autorke práce z textu vypadla diskusia k tabuľkám č. 8-11. Napísaný záver koreluje so získanými výsledkami. K jazykovej úrovní práci nemám pripomienky až na zopár preklepov (napríklad na strane 36 sa píše, že „....byl posléze okyselen určitým množstvím přidaného 8% roztoku NaOH). Predložená bakalárska práca budí dobrý dojem a až na zopár výhrad ju oceňujem celkovou známkou výborne (A) a doporučujem ju k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131429